POVRAĆA MI SE OD FUDBALA Poznatom srpskom štoperu se sve smučilo, sada mu je druga stvar prioritet
EPA/CARL FOURIE

Bio je jedan od najboljih štopera, čini stub odbrane reprezentacije Srbije, a sada ga fudbal više ne zanima.

Neven Subotić je igrao za Srbiju na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi i vrlo brzo posle toga se povukao iz državnog tima, a od prošle godine ne igra fudbal.

Subotić koji je najveći deo karijere proveo u Bundesligi, danas gotovo i da ne gleda utakmice.

- Ne gledam cele utakmice, samo golove. Sam po sebi, fudbal me ne zanima, ali se radujem zbog mojih bivših kolega - istakao je Subotić u intervjuu za Augsburger algemajne, povodom autobiografije „Dati sve od sebe“, objavljene u četvrtak u Nemačkoj.

NEMILE SCENE U STOKHOLMU Švedski huligani napali Srbe, pa bežali glavom bez obzira (VIDEO)

Kako ističe, odvraća glavu od principa na kojima počiva savremeni sport, jer se pretvorio u jurnjavu, takmičenje, novac, statistiku...

- Povraća mi se od toga, jer je mnogo toga nebitno.

POVRAĆA MI SE OD FUDBALA Poznatom srpskom štoperu se sve smučilo, sada mu je druga stvar prioritet

Printscreen

 

Subotić primećuje kako je moderan sport u stanju da izludi ljude, što primećuje i kod svog oca.

- On samo gleda sport ili se bavi sportom. Kad ga pozovem, gleda tenis ili drugu ligu Italije. Kada vidim koliko je zbog toga izgubljeno, ne usuđujem se još da se udubim u to - rekao je nekadašnji fudbaler Borusije Dortmund.

Zato je posvećen humanoj misiji. Još pre deset godina osnovao je „Fondaciju Neven Subotić“, s ciljem da u Africi olakša, pre svega deci, obrazovanje tako što će graditi škole ili nabaviti udžbenike, uz rešavanje egzistencijalnog problema – snabdevanja pijaćom vodom.

U STOKHOLMU, A KAO U BEOGRADU Srpski navijači oduševili "orlove", pogledajte scenu sa kraja utakmice (VIDEO)

- Nisam bolje mogao da uložim novac. Žene i deca su do šest sati dnevno na putu noseći prljavu vodu. Možete zamisliti šta se dešava kad svakodnevno pijete kontaminiranu vodu. Obrazovanje u Istočnoj Africi postaje luksuz, a voda obaveza - objasnio je Subotić.

S obzirom da se povukao sa terena, Neven više ne igra fudbal i samo je pitanje kad će zvanično saopštiti da prekida karijeru, u 33. godini, posle iskustava u Majncu, Borusiji iz Dortmunda, Kelnu, Union Berlinu, Sent Etjenu, Denizliju i Altahu.

- Imao sam sjajnu karijeru. Nekim timovima bih još mogao nešto da pružim, ali i za to je potrebno vreme. Ja ga nemam. Ne mogu da igram fudbal i vodim Fondaciju sa 40 godina. Volim da se obrazujem. Želim da izgradim nešto što će u budućnosti vredeti više od nečega što svake godine postaje sve manje važno - zaključio je bivši reprezentativac Srbije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading