Andres Inijesta
Foto: EPA/EPA/ALI HAIDER

 

Legenda svetskog fudbala Andres Inijesta (39) ne misli da prestane da igra iako je u poznim godinama.

Andres Inijesta

EPA/JIJI PRESS

 

Princ od Asturije

Od brojnih trofeja koje je Andres osvojio izdvajaju se devet titula u Španiji, četiri Lige šampiona sa Barselonom (ukupno 32 trofeja), Mundijal i dva evropska prvenstva, a bio je najbolji fudbaler Evrope 2012... U karijeri je odigrao 857 mečeva, a dobio je Kraljevsku medalju za sportske zasluge 2011. i titulu princa od Asturije 2010. godine.

Posle Barselone, gde je stekao kultni status, i pet godina u japanskom Kobeu, vremešni Španac je sklopio ugovor sa Emirejtsom, povratnikom u elitni fudbal lige Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tamo su ga dočekali starosedelac centarfor Pavle Obradović (22) i štoper Uroš Vitas, koji je stigao koji dan ranije.

Andres Inijesta i Pavle Obradović

Privatna arhiva

 

Ni na nebu ni na zemlji

Gornjomilanovčanin Obradović osvrnuo se i na svoj status, posle igara u čačanskom Borcu i Strazburu.
- Došao sam pre dve godine, bio na pozajmici u Al Tavonu, a sada nisam ni na nebu, ni na zemlji. Promenila se rukovodeća struktura i nove gazde žele da se reše igrača poput mene, koje su doveli prethodnici. Imamo sjajne ugovore, pa to ne ide lako. Jasno je da u ovim godinama želim i moram da igram, pa čekam rasplet situacije.

- Ne mogu reći da mi je bio san da upoznam Inijestu, koga sam godinama gledao na TV, jer to nisam mogao ni da sanjam! Ali, čudni su putevi gospodnji i spojili su nas u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tačnije, Emirejts klubu iz Ras el Haime koji ima velike ambicije. Upoznavanje je bilo baš emotivno i prisno - objašnjava za Alo! Obradović i dodaje:

- Od prvog dana se moglo videti koliko je prirodan, normalan, ni nalik pojedinim svetskim zvezdama, a on je u samom vrhu ako se zna šta je se ostvario i osvojio. Takav je i kao igrač. Trenira istim intenzitetom kao i ostali. Ne žali se na vrućinu i godine. Sve ono po čemu je poznat i dalje neguje. Odmah se vidi klasa. Prijem lopte, fantastičan pas iz drugog dodira, maksimalna posvećenost treningu... Sigurno pojačanje kakvo je Emirejts mogao samo da sanja.

Andres Inijesta

EPA/ALI HAIDER

 

Iskustvo i izazov

Inijesta je na promociji svima ulio veliku nadu.
- Ovo je sigurno novo iskustvo i izazov. Sa velikim entuzijazmom ću sarađivati sa kolegama kako bih doprineo ostvarenju ciljeva koje su postavili vlasnici kluba. Naravno, srećan sam što igram za Emirejts i Ligu UAE, koja se ubrzano razvija - rekao je Inijesta.

Ipak, Pavle se pita.

- Ne znam kako će se privići na vremenske uslove. Ovde je temperatura 45-50 stepeni! Abnormalno, a on je u godinama i ne verujem da može da igra više od 45-60 minuta, ali za igrača njegovog kvaliteta nekada je i to dovoljno. Ima ugovor na godinu dana sa opcijom produžetka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EMIRATES FC (@emirates_fc)

Depresija, ulaganje i humanost

Andres je patio od depresije pre Mundijala 2010. zbog smrti fudbalera Danijela Žarkea. Godinu dana kasnije uložio je 420.000 evra u dečački klub, Albasete, i postao glavni akcionar. Pošto se klub suočio sa administrativnim ispadanjem u četvrti rang, pozajmio je dodatnih 240.000 evra da pokrije neisplaćene plate. U septembru 2018. sa nemačkim fudbalerom Lukasom Podolskim vodio je kampanju i donirao novac za žrtve zemljotresa na Hokaidu u Japanu.

U klubu i gradu u Emiratima već vlada euforija.

- Tu je desetak dana i svaki trening prati na hiljade navijača. Do vrha napune glavnu tribinu i uživaju u majstorijama. Često se može čuti huk posle nekog od njemu svojstvenih poteza koje s lakoćom izvodi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EMIRATES FC (@emirates_fc)

Misija skromnog Španca nije samo vezana za uspeh na terenu.

- Sigurno će poboljšati status i vrednost lige i privući pažnju. U UAE već analiziraju koliko može da doprinese razvoju turizma i Ras el Haima kao atraktivnog mesta za život i bavljenje aktivnostima sportske ili ekonomske prirode. Inijesta je rođeni lider, sposoban i talentovan i bez mrlje u karijeri što je u ovom delu sveta izuzetno važno i cenjeno.

Keramika u prvom planu

Pavle se osvrnuo i na život u Emiratima
- Ras el Haima je šesti po veličini grad u UAE, posle Dubaija, Abu Dabija, Šardže, Al Aina i Adžmana, sa oko 120.000 stanovnika. Ima puno sadržaja, a deli se na stari i novi deo. Poseduje aerodrom, fakultete, šoping molove, industrijske zone... Posebno je razvijena proizvodnja keramike. Godišnji promet se procenjuje na milijardu dolara! - kaže Pavle.

Važan je i za klub.

- Model je mladim igračima, poput mene, koji samo treba da ga slede - zaključio je Obradović.

Miloš Topalović

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading