Mohamed Salah, Bruno Fernandeš
EPA-EFE/Phil Noble
Mohamed Salah, Bruno Fernandeš

EPA-EFE/Phil Noble

Mohamed Salah, Bruno Fernandeš, Foto: EPA-EFE/Phil Noble

Fudbal je u Sjedinjenim Američkim Državama soker i nije ni blizu popularan kao američki fudbal, ali je zato izuzetno privlačan investitorima sa tih prostora, a pogotovo kad su u pitanju evropski klubovi. Američki kapital je odavno uplivao u dva najveća engleska kluba, Liverpul i Mančester Junajted, širi se Ostrvom poput pandemije, ali ni kontinentalni deo Evrope nije ostao imun na dolare.

Evropski klubovi koje su preuzeli Amerikanci

ENGLESKA: Liverpul, Mančester Junajted, Arsenal, Aston Vila, Burnli, Fulam, Kristal Palas, Koventri, Barnsli, Milvol, Vikomb, Svonsi (Vels, ali igra u Čempionšipu).

ITALIJA: Specija, Milan, Roma, Fjorentina, Parma, Venecija, Piza.

BELGIJA: Beveren, Ostende.

DANSKA: Helsingor, Koge, Sonderjiske.

Najnovije vesti iz Italije kažu da je Specija poslednji klub u nizu u koji je uplovio američki kapital. Specija je tako zvanično postala peti klub Serije A u rukama američkog kapitala, posle Milana, Fjorentine, Rome i Parme, a ukupno sedmi u rukama stranaca iz Serije A jer je vlasnik Bolonje Kanađanin Džoj Saputo, a Intera Kinez Đang Đindong. Uz nabrojane članove italijanske elite, Ameri su kupili i dva kluba iz Serije B - Pizu i Veneciju.

Ovog puta nećemo u ulagačima iz drugih država, već samo onima iz SAD. Verovali ili ne, Specija je postala čak 36 klub u Evropi sa većinskim ili potpunim vlasničkim kapitalom iz SAD. Trend je takav da će se veoma uskoro broj popeti na 50.

Ono što posebno bode oči je činjenica da se ne kupuju i preuzimaju samo evropski velikani kakvi su svakako Liverpul, Milan, Mančester Junajted, Roma, Arsenal... već i klubovi iz drugih liga čak i iz manje atraktivnih država.

PROČITAJTE JOŠ: