Vladimir Cvetković
Petar Marković
Vladimir Cvetković

Petar Marković

Vladimir Cvetković, Foto: Petar Marković

Vladimir Cvetković, prvi čovek Crvene zvezde u njeno najsjajnije doba ovenčano evropskom i svetskom krunom, ovako “dočekuje” naš list. Za „Alo!“ priča o borbi protiv koronavirusa, vremenu bez fudbala, nametnutoj izolaciji s obzirom na starosnu dob.

Pridržavate se zabrane izlaska?

- A kako drugačije? Pa meni je 79 godina, ne pada mi na pamet da izađem. Bila bi me sramota da to učinim u ovoj situaciji, kad upozoravaju da se ostane kod kuće. S ovim nema igranja - poručuje legendarni funkcioner kluba s „Marakane“.

Koliko teško vam pada kućni karantin?

- Nikakav problem. Imam dobrih knjiga, sin mi je nasnimio mnogo filmova i serija, evo upravo gledam „Zero zero zero“. Tu su i novine, televizija, radio... Šta ćeš više. Lako može da se osmisli vreme.

Ko vam pomaže, ko ide po namirnice?

- Sin stanuje blizu, a tu je i žena koja stalno radi kod mene. Ona ne podleže zabrani izlaska. Ima masku, rukavice, ide u kupovinu, održava stan, dezinfikuje. Svako jutro i popodne alkoholom briše sve kvake. Praktično, radi ono što se preporučuje.

Šta Vi savetujete građanima?

- Smešno je apelovati na bilo koga u situaciji s ovakvim dešavanjima, suočavanju s kaznama. Razumem one koji moraju da budu na ulici, ali su mi neshvatljivi oni koji nešto izigravaju, izlaze samo da bi šetali ili šta već. Treba samo da se gleda i sluša, državni organi su sve jasno objasnili - veli Cvele.

Je l' ovo najteža bitka za Srbiju?

- Ne za Srbiju, nego za Evropu, svet. Ne može da se predvidi da li će trajati tri ili 13 meseci. Neki nemački stručnjak je rekao da bi moglo da potraje čak i dve godine. Eto kakav je izazov pobeda nad koronavirusom. Ne želim da zvuči kao politička konstatacija, ali naša država je preduzela sve mere, ima hrane, organizuje se pomoć, planira se i 10.000 kreveta za nedajbože, dobijamo lekove iz Kine... Pa šta ćemo više.

Šta će biti s fudbalom?

- Svega će biti, i fudbala, samo da prođe ova katastrofa. Jeste, teško nam je, navikli smo na fudbal, tenis, košarku, atletiku, ali ovako mora. Jedino mi nije jasna odluka da Olimpijske igre ne budu odložene. Nema šanse da se održe. Pa ne mogu pripreme sportista za takvo takmičenje da počnu u maju - završava Vladimir Cvetković razgovor za „Alo!“.

Dejan Stanković

Marko Metlaš

Dejan Stanković, Foto: Marko Metlaš

 

Deki ima samo jedan minus

Cvele smatra da Dejan Stanković može da postane veliki trener. - Mlad je, jedini minus koji ima, eventualni minus, jeste nedostatak iskustva. Što opet ne mora da znači da je minus u našim uslovima. Može brzo da nadoknadi taj eventualni nedostatak. Dejan je suviše veliko fudbalsko ime. Čuli smo se kad je došao, poželeo sam mu sve najbolje - kaže Cvele.