Arkan i Santrač
EPA
Slobodan Santrač, Foto: youtube/ Klub Šampiona

Slobodan Santrač je rođen 1. jula 1946. u Koceljevi, bio je selektor jugoslovenske reprezentacije od 1994. do 1998. i trener makedonske fudbalske reprezentacije 2005.

Relativno sitan za centarfora (171 cm, 66 kg), imao je sposobnost da se u šesnaestercu uvek dobro postavi. Fudbal je počeo da igra u pionirskom timu Takova iz Gornjeg Milanovca, gde je prema ličnoj evidenciji na 46 utakmica postigao 56 golova

Zatim odlazi u Metalac iz Valjeva, gde je u početku igrao halfa. U leto 1962. prvi put je zaigrao za prvi tim, a prvi put kao centrafor je igrao na kup utakmici protiv beogradskog Dušanovca, kada je postigao šest golova. U proleće 1965, dok je još imao pravo da igra za omladinsku ekipu, na četvrtfinalnoj utakmici Omladinskog kupa Metalac-Partizan (4:0) postigao je sva četiri pogotka.

Pravo igranja u inostranstvu Santrač je stekao 1974. kada ga je OFK Beograd prodao ciriškom Grashoperu za 300 000 švajcarskih franaka. Za 22 meseca nastupanja u Grashoperu Santrač je postigao 29 golova. Na utakmici protiv ekipe Zorlicon (10:1) postigao je devet golova čime je izjednačio svoj rekord sa utakmice Metalac - Kolubara (14:1).

Kada se uračunaju sve utakmice koje je Santrač odigrao (pionirske, omladinske i prve ekipu timova za koje je nastupao, tim JNA, utakmice za sve selekcije SFRJ i takmičenja za Kup UEFA i Kup Sajamskih gradova) dobija se broj od 1359 utakmica na kojima je Santrač postigao 1301 pogodak.

PROČITAJTE JOŠ:

U sezoni 1971/72 dobio je "bronzanu kopačku" kao treći strelac Evrope sa 33 postignuta gola.

Trenersku karijeru počeo je kao selektor Jugoslavije, koju je vodio od 1994. do Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, posle kojeg je napustuio klupu i otišao u Kini. Radio je i u Saudijskoj Arabiji, a kratko je vodio i reprezentaciju Makedonije (2005), ali se ubrzo vratio u kineski klupski fudbal u kojem je 1999. osvojio "duplu krunu" sa Šandong Lunengom.

Željko Ražnatović Arkan

EPA

Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA

Legendarni Santrač je jednom prilikom priznao da mu je rukovodstvo Obilića na čelu sa Željkom Ražnatovićem Arkanom vršilo pritisak kako bi na spisak reprezentacije Jugoslavije stavio fudbalere koji su tada nastupali za klub sa Vračara.

Popularni Sani je sedeo na klupi SR Jugoslavije četiri godine i našu selekciju 1998. godine odveo na Svetsko prvenstvo, koje je bilo održano u Francuskoj.

- Jedino me je Željko Ražnatović Arkan stalno pitao zašto ne pozivam njegove igrače iz šampionskog sastava Obilića. I onda sam u prijateljskoj utakmici s Baskijom pozvao Rankovića, Jevrića i još neke - rekao je Santrač za Sport.

Malo ljudi zna da je legendarni Sani bio inspiracija za čuveni strip "Mirko i Slavko".

Glavni autor "Mirka i Slavka" je bio crtač Desimir Žižović Buin, uz brojne saradnike.

Po stripu je snimljen i istoimeni dugometražni film u režiji Branimira Torija Jankovića, a jedan od glavnih likova Slavko, je nedavno preminuli jugoslovenski fudbaler i trener Slobodan Santrač. Santrač je bio Slavko, dok je Mirko bio nacrtan po autorovom sinu. Umetnikov sin i Santrač su bili najbolji drugovi u Gornjem Milanovcu. "Mirko i Slavko" nastali su tako što je Jugoslavenska narodna armija optužila sve dotadašnje stripove za "antipatriotizam", pa je tadašnja vlast želela neki strip koji će se baviti temama vezanim za narodnooslobodilačku borbu.

NAJČITANIJE: