Luc Ajgendorf
Twitter
Luc Ajgendorf, Foto: Twitter

Zvali su ga "Bekenbauer sa Istoka", ali umesto da ostane upamćen po fudbalskom znanju, svet ga se seća po prebegu iz Istočne u Zapadnu Nemački i po misteriznoj smrti. Zvao se Luc Ajgendorf i poginuo je u 26. godini života. Ajgendorf je 1979. godine iskoristio prijateljski susret između njegovog Dinama iz Berlina i Kajzerslauterna da prebegne u Zapadnu Nemačku.

Imao je tad 23 godine, i već je bio oženjen, a ćerka mu je bila mala. Uprkos tome, odlučio je da sam pobegne u tadašnju Saveznu Republiku Nemačku, nadajući se da će i one za njim napustiti DDR. Njegov beg bio je velika sramota za Štazi (istočnonemačku tajnu službu). Šef zloglasne službe, Erih Milke, bio je toliko besan da je fudbaler odmah proglašen neprijateljem režima i postao je prioritetna meta. Štazi se potrudio da mu odmah zagorča život. Komunistički aparat je uspeo da natera njegovu suprugu da se uda za drugog muškarca, agenta organizacije Štazi.

Ajgendorf je bio samo jedan od tri miliona ljudi koji su pobegli iz DDR-a na Zapad između 1949. i 1989. godine, a među njima je bilo oko 600 vrhunskih sportista. Jedan od njih svakako je bio i Luc koji je odigrao 100 ligaških utakmica za Dinamo, klub iza kog je stajao Milke. Ajgendorf je čak odigrao i šest utakmica za reprezentaciju Istočne Nemačke, uz tri postignuta gola.

Luc je dodatno najlutio Milkea jer je, uživajući u novom životu u kapitalizmu davao je intervjue ispred Berlinskog zida što je dodatno razbesnelo Štazi. Zanimljivo da je UEFA Ajgendorfa kaznila jednogodišnjom suspenzijom zbog prebega, pa je godinu dana čekao da zaigra za Kajzerslauter. Konačno je 1980. zaigrao za Crvene đavole. Ppterećen brojnim problemima sa strane, Ajgendorf nikad više nije bio na prepoznatljivom nivou iz Dinama.

Samo nekoliko dana pred smrt Luc je rekao:

- Mislim da je izazov da igram u Bundesligi, koja je mnogo bolja od Prve lige DDR, bio toliko veliki da sam odlučio da mu se odazovem.

Njegova smrt konstatovana je 7. marta 1983. godine i još uvek je aktuelna tema u Nemačkoj, pošto nikad nije tačno razjašnjeno kako je izgubio život.

Petog marta 1983. godine u 22 časa Ajgendorf je popio pivo sa instruktorom letenja Manfedom Milerom u Braunšvajgu, gde je u to vreme nastupao za Ajntraht. Samo sat kasnije njegov automobil je udario u drvo, a zabeleženo je da je u krvi imao 2.2 promila alkohola. Lekari su se dva dana borili za njegov život, ali nisu uspeli da ga spasu. Bilo je čudno što je sahranjen bez obdukcije. Prema saznanjima do kojih se došlo 2003, posle pregleda arhiva Štazi-ja, vozilo u kom su bili agenti te službe uzrokovalo je da 26-godišnji fudbaler izgubi kontrolu i udari u drvo. 

Više svedoka tvrdilo je da je fudbaler popio samo jedno pivo, i da je trezan napustio kafanu. U aktima Štazija pronađeni su i nagoveštaji da je bio otrovan, a najviše sumnji izazvale su činjenice da je imao povišen nivo alkohola u krvi. Do danas nije dokazano da ga je Štazi ubio, iako je gotovo jasno da je bio žrtva surove osvete Eriha Milkea. 

PROČITAJTE JOŠ: