Crvena Zvezda Bari
N. Paraušić
Crvena Zvezda Bari

N. Paraušić

Crvena zvezda Bari, Foto: N. Paraušić

Goal.com podseća da je Crvena zvezda 1987. napravila petogodišnji plan sa ciljem da se osvoji Kup evropskih šampiona, što nije pošlo za rukom nikom u Jugoslaviji. Od istočnoevropskih ekipa, samo je Steaua bila prvak Starog kontinenta, pa je jasno kakav je to bio zadatak.

- Sa taktički naprednim trenerom, Zvezdin stil igre je bio ispred svog vremena, sa agresivnim presingom i kontranapadom, presing na sredini je veoma sličan današnjem gegenpresingu - navodi Goal.com, aludirajući na čuveni termin koji je postao popularan zahvaljujući Jirgenu Klopu.

- Petrović je imao i sreću da u timu ima neverovatno talentovane igrače, Darko Pančev je ovu sezonu završio sa 40 golova u svim takmičenjima, bio je drugi u borbi za Zlatnu loptu.

Put do finala bio je veličanstven, Zvezda je nadigrala Bajern u Minhenu, u Beogradu je sve mogla da reši za poluvreme, ali se igrala sa sudbinom. To je moglo da se obije o glavu, ali je autogol Augentalera ipak doneo posebnu draž slavlju.

Pao je moćni Bajern, pa zatim i Olimpik Marsej, koji je vrtoglavo ulagao u igrače i uspeh, koji je dočekan tek 1993. godine, u režiji bogatog Bernara Tapija.

Finale, nikada dosadnije.

- Mislim da je to najdosadnije finale u istoriji evropskih kupova, ali mi smo bili tim pun klinaca od 21, 22 i 23 godine. Olimpik je bio bolji od nas jer je imao mnogo igrača koji su igrali ovakva finala i mečeve - rekao je Siniša Mihajlović.
Napravljen je i podsetnik na snimke koji su pregledani pre utakmice.

- Nekoliko sati pre utakmice, sedmorici igrača su pokazane kasete sa njihovim utakmicama. Sećam se Ljupka: Ako ih napadnemo, ostavićemo previše prostora za kontre. Pitao sam ga šta da radimo, a njegovo odgovor je bio: Date im loptu. Onda smo proveli 120 minuta na terenu ne pipnuvši loptu - setio se Mihajlović.