Crvena Zvezda Bari
N. Paraušić
Crvena Zvezda Bari

N. Paraušić

Crvena Zvezda Bari, Foto: N. Paraušić

Za navijače Crvene zvezde 29. maj 1991. godine postao je ''crveno slovo'' u kalendaru. Danas, 28 godina kasnije, uspeh koji je tog dana ekipa Ljupka Petrovića ostvarila izgleda kao ''nemoguća misija'' za klubove sa ovih prostora. 

Utakmica je završena bez pobednika i golova 0:0 u regularnom delu, pa je posle produžetaka boljim izvođenjem penala Crvena zvezda trijumfovala sa 5:3 (Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović i Pančev su postigli golove iz penala, dok je Dika Stojanović odbranio prvi penal!)i tako se popela na krov evrope!

Crvena zvezda je šampion Evrope! Darko, Darko, Darko...'' i dalje odzvanjaju reči legendarnog komentatora Milojka Pantića sa stadiona ''Sveti Nikola'' iz Barija, u trenucima kada je Darko Pančev postigao odlučujući gol u penal-seriji finala Kupa šampiona protiv Olimpika iz Marseja.

PROČITAJTE JOŠ:

Aleksandar Kolarov

facebook/Dnevna doza prosečnog z

Izabranici tadašnjeg trenera Ljupka Petrovića, prethodno su eliminisali švajcarski Grashopers (1:1, 4:1), škotski Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), nemačke Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1) i minhenski Bajern (2:1, 2:2).

Zvezda je otišla korak dalje pa je tituli evropskog šampiona dodali i zvanje klupskog prvaka sveta, pobedom nad čileanskim Kolo Kolo sa 3:0 u Tokiju.

Crvena zvezda je u finalu nastupila u sledećem sastavu: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević, Binić.

Za Marsej Olimpij je igrao Dragan Stojkovič "Piksi", tek u produžetku meča, koji je pravio dar-mar u Zvezdinoj odbrani, a odbio je da šutira sa bele tačke u penal lutriji!

Cela generacija iz Barija proglašena je 2010. godine za “Šestu zvezdinu zvezdu”.