Virdžil van Dajk (Holandija)
EPA-EFE/TOMS KALNINS
Virdžil van Dajk (Holandija)

EPA-EFE/TOMS KALNINS

Virdžil van Dajk (Holandija), Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Počele su kvalifikacije za Mondijal u Kataru 2022.

FIFA je napravila spisak deset fudbalskih velikana, starijih od 28 godina, koji nikada nisu igrali na najvećoj fudbalskoj smotri.

Pjer Emerik Obamejag

Rođen je u Lavalu (Francuska) i za reprezentaciju je mogao da bira Francusku, Italiju ili Španiju, ali odlučio se za Gabon, jer je njegov otac jednom bio kapiten te reprezentacije.

Proglašen je za najboljeg igrača Afrike 2015. godine, na kraju sezone 2015/16. dobio je i nagradu za najboljeg u Bundesligi kada je pobedio ispred Roberta Levandovskog. On je prvi Afrikanac, koji je dobio tu nagradu.

Gabon se nikada nije plasirao na Svetsko prvenstvo. Sada je u grupi sa Egiptom, Libijom i Angolom.

Geret Bejl

Bejl je 2013. godine bio najskuplji transfer svih vremena kada je iz Totenhema prešao u Real, s kojim je osvojio četiri titule Lige šampiona. Sa Velsom je igrao na Evropskom prvenstvu 2018. godine, stigli su do polufinala.

Ipak, na Svetskom prvenstvu nikada nije igrao. U borbi za plasman na SP u Kataru njegova reprezentacija igraće protiv Belgije, Češke, Belorusije i Estonije.

Atiba Hačinson

Hačinson (38) igra za Bešiktaš, a za reprezentaciju Kanade debitovao je pre više od 18 godina. Pre dve godine planirao je da se oprosti od nacionalnog tima, ali ga je dobra forma u turskom klubu naterala na još jedan pokušaj da izbori nastup.

Kanada je igrala samo na Svetskom prvenstvu 1986. godine, a kasnije nije bila ni blizu plasmana. Sada polaže velike nade u ove kvalifikacije ponajviše zbog najveće zvezde Alfonsa Dejvia.

Ta reprezentacija kvalifikacije počinje u grupi sa Surinamom, Bermudima, Kajmanskim ostrvima i Arubom. 

Vu Lei

Vu (29) je sa samo 14 godina postao najmlađi igrač koji je zaigrao profesionalno u Kini, a 2018. godine izabran je za najboljeg igrača kineskog prvenstva.

Sada igra za Espanjol.

Kina od 2002. godine nije igrala na svetskim prvenstvima, a trenutno se nalazi na drugom mestu u grupi druge runde azijskih kvalifikacija.

Henrik Mhitarjan

Mhitarjan (32) je tokom karijere igrao za Dortmund, Mančester i Arsenal, a sada je u Romi. Trenutno spada među najbolje igrače Serije A.

Jermenija nikada nije bila blizu plasmana na SP, ali sada je u dobroj formi i ima niz od pet utakmica bez poraza. 

U ovim kvalifikacijama igraće protiv Nemačke, Rumunije, Islanda, Severne Makedonije i Lihtenštajna.

Jan Oblak

Oblak (28) je izabran za trećeg najboljeg golmana na svetu za 2020. godinu i godinama se smatra jednim od najboljih na svojoj poziciji. Čak četiri puta osvajao je nagradu za golmana s najmanjim prosekom primljenih golova u La Ligi.

Ovaj put će se Slovenija boriti protiv Hrvatske, Slovačke, Rusije, Kipra i Malte.

Goran Pandev

Pandev (37) iza sebe ima sjajnu karijeru koja se pamti po vrhunskim partijama u Laciju i Interu, sa kojim je 2010. godine osvojio trostruku krunu. On sada igra za Đenovu u kojoj je i dalje impresivan.

Severna Makedonija nikada nije bila među tri najbolje reprezentacije u grupi tokom kvalifikacija za svetska prvenstva, ali je izborila plasman na EP 2020. što je istorijski uspeh.

U ovim kvalifikacijama igraće protiv Nemačke, Rumunije, Islanda, Jermenije i Lihtenštajna.

Virdžil van Dajk

Virdžil (29) je prelaskom iz Sautemptona u Liverpul postao najskuplje plaćeni defanzivac svih vremena, a visina transfera iznosila je 75 miliona funti. Pomogao je klubu da osvoji Ligu šampiona, Premijer ligu i Svetsko klupsko prvenstvo, a 2019. godine bio je drugi najbolji igrač sveta iza Lionela Mesija.

Za njega nije bilo mesta na spisku Holandije za Svetsko prvenstvo 2014. godine.

Sada će se boriti protiv Turske, Norveške, Crne Gore, Letonije i Gibraltara.

Vilfrid Zaha

Zaha (28) spada među najopasnije igrače Premijer lige. On je 2012. i 2013. godine upisao dva nastupa za Englesku, a onda je 2017. godine debitovao za Obalu Slonovače.

U kvalifikacijama za SP igraće protiv Kameruna, Mozambika i Malavija. Za plasman u plej-off za SP mora biti prvi u grupi.

Duvan Zapata

Zapata (29) je za Kolumbiju debitovao tek 2017. godine, jer je ova reprezentacija imala veliku konkurenciju u napadu. Hose Pekerman nije ga uvrstio na spisak igrača za SP 2018. godine, a on se dokazao sjajnim igrama za Atalantu, postigao je 41 gol na 65 ligaških nastupa u sezonama 2018/19. i 2019/20.

Posle četiri odigrana kola južnoameričkih kvalifikacija Kolumbija se nalazi na sedmom mestu. Prve četiri reprezentacije igraće na Mondijalu.

PROČITAJTE JOŠ: