Kevin De Brujne, penal
EPA/Martin Rickett
Kevin De Brujne, penal

EPA/Martin Rickett

Kevin De Brujne, penal, Foto: EPA/Martin Rickett

Prethodni vikend u ligama petice obeležili su - penali. Bilo ih je baš mnogo, a šokantan je broj onih koji nisu iskorišćeni. Na mnogo utakmica je bilo penala za obe ekipe, a dešavalo se da nijedna ne iskoristi najstrožu kaznu. Ogroman broj penala je pre svega zasluga VAR tehnologije, koja pomaže arbitrima da vide i ono što se ne vidi golim okom, mada u nekim situacijama deluje da se na belu tačku pokazuje olako i prestrogo.

Da li podržavate uvođenje VAR tehnologije u Superligu?

 

Kad su u pitanju penali dosuđivani za vikend, moramo da krenemo od meča Valensija - Real (4:1). Karlos Soler je na toj utakmici izveo čak četiri penala, prvi nije iskoristio, ali jeste naredna tri i tako se upisao u istoriju La Lige i Valensije. Ostajemo u La Ligi, po jedan penal su imali, i iskoristili ih, Valjadolid i Atletik Bilbao (2:1). Na meču Sosijedad - Granada (2:0) bilo je čak tri penala. Domaćin je iskoristio jedan (Ojarzabal), da bi zatim i jedni i drugi tim imao po jedan neiskorišćeni penal (Vilijan Žoze za domaće, Darvin Mačis za goste). Penal je rešio i meč Sevilja - Osasuna, Lukas Okampos je tek iz drugog pokušaja sa bele tačke bio siguran, jer je VAR poništio odbranu golmana gostiju zbog ranijeg izlaska sa gol linije. Barselona je u pobedi nad Betisom imala čak dva penala, prvi nije iskoristio Grizman, drugi jeste Mesi. Penal je imao i Elče i iskoristio ga u remiju 1:1 kod kuće protiv Selte.

Kao u Španiji, i u Nemačkoj je viđen meč na kom su obe ekipe promašile po penal. To se desilo na meču Volfzburg - Hofenhajm (2:1) gde je Veghorst bio neprevizan kod rezultata 2:0, a kod 2:1 u dubokoj nadoknadi Munes Dabur nije iskoristio najstrožu kaznu čime je propustio šansu da gostima donese bod. Lars Štindl nije promašio penal na meču Bajer Leverkuzen - Borusija Menhengladbah, kao ni Nikolas Gonzales za Štutgart u remiju 2:2 protiv Ajntrahta. Precizni sa bele tačke bili su i Maks Kruze za Union Berlin, Marsel Zabicer za Lajpcig, Leonardo Bitenkur za Verder i Mateus Kunja za Hertu. Dva penala je imao Majnc, a oba su realizovana, iako su šutirala dva različita igrača (Brozinski i Mateta).

Iako zvuči neobično, od "liga petice" za vikend je najmanje penala bilo u Seriji A - samo dva. Žoao Pedro je dao gol za Kaljari, dok Zlatan Ibrahimović nije uspeo da bude strelac sa bele tačke, ali jeste kasnije iz igre, za bod Milana u remiju 2:2 kod kuće protiv Verone.

Za kraj, stižemo do Francuske, gde je takođe viđen meč sa po neiskorišćenim penalima na obe strane terena. Mec i Dižon odigrali su 1:1, a domaći napadač Opa Nget već u sedmom minutu nije iskoristio najstrožu kaznu. Samo 23 minuta kasnije uzvratio mu je Munir Šuar iz Dižona. Denis Buanga je imao šansu da donese bod Sent Etjenu na gostovanju najljućem rivalu Lionu, ali nije bio precizan sa bele tačke u 89. minutu, pa je ostalo 2:1 za domaćina. Anže je jedan od pet golova u pobedi 5:1 u Nimu dao sa penala, strelac je bio Luj Dioni. Penal je iskoristio i Burak Jilmaz za Lil, ali to nije pomoglo da se izbegne poraz (2:3) u Brestu.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

blagi

09.11.2020 14:42

ma treba ukinuti penale...samo faul...nema vara..zvezda ne bi bila prva i tako...