Pavkov na meču protiv Liverpula
Tanjug Zoran Žestić
Duel Alena Širera i Tariba Vest

profimedia.rs

Duel Alena Širera i Tariba Vest, Foto: profimedia.rs

Delovalo je nestvarno do pre nekoliko godina da Crvena zvezda i Partizan mogu do trijumfa protiv visokorangiranih klubova Premijer lige.

PROČITAJTE JOŠ:

Kroz istoriju je potpuno drugačija priča, dok uzimajući u obzir loš momenat u kojem se nalaze Totenhem i Mančester junajted, beogradski klubovi ovog oktobra imaju legitimno pravo da sanjaju o velikom podvigu na evropskoj sceni. 

Partizan protiv klubova iz Engleske:

1966. (polufinale KEŠ)

Mančester junajted - 2:0, 0:1

1967. (drugo kolo Kupa sajamskih gradova)

Lids - 1:2, 1:1

1984. (drugo kolo Kupa UEFA)

Kvins Park Rendžers - 4:0, 2:6

1998. (prvo kolo Kupa pobednika kupova)

Njukasl - 1:0, 1:2

1999. (prvo kolo Kupa UEFA)

Lids 1:3, 0:1

2003. (plej-of kvalifikacija za LŠ)

Njukasl 0:1, 1:0, 4:3 penalima

2004. (grupna faza Lige UEFA)

Midlzbro - 0:3

2010. (grupna faza Lige šampiona)

Arsenal - 1:3, 1:3

2014. (grupna faza Lige Evrope)

Totenhem - 0:0, 0:1

Ukupno: 4/2/11

*pobeda, remi, poraz

Crveno-beli gostuju Totenhemu u trećem kolu Lige šampiona, koji je žestoko uzdrman zbog nekoliko šokantnih poraza i svađe između igrača. Mančester junajted ima najgori start sezone u poslednjih 30 godina, a razigranim crno-belima i tradicija protiv „crvenih đavola“ može biti vetar u leđa. Najslavniji trenuci u istoriji Partizana ispisani su u polufinalnom dvomeču sa Junajtedom u Kupu evropskih šampiona 1966, a jedan od duela protiv Engleza koji je bio je i onaj sa Kvins Park Rendžersom u drogom kolu Kupa UEFA 1984.

- Englezi su Englezi i s njima se nikada ne zna. Činjenica je da su u nekoj vrsti krize, ali to ništa ne mora da znači. Partizan igra dobro i možemo se nadati pozitivnom rezultatu ove godine. Odavno nisam gledao bolji Partizan nego što he sad, odavno nisam ovako uživao u igri crno-belih - počeo je priču Vladimir Vermezović, koji je na čuvenom meču u Beogradu dobio priliku da igra umesto Ljubomira Radanovića.

Dok vrti film, Vermezović se priseća:

- Što se tiče meča s Kvins Park Rendžersom, dvomeč je bio neverovatan - Englezi su u prvoj utakmici imali stoprocentan učinak kada je reč o udarcima na gol. Pamtim takođe i situaciju kada nam je trener Bjeković posle te utakmice, koju smo izgubili sa 6:2, rekao: „Proći ćemo ih“. Delovalo mi je kao nemoguća misija, ali pre punim stadionom u Humskoj ostvarili su se naši snovi. Bilo je prelepo. Voleo bih da se ponovi utakmica iz Beograda, ali to je bilo neko drugo vreme. Želim sreću i jednima i drugima - rekao je Vladimir Vermezović za „Sport plus“.

Stariji navijači crveno-belih pamte okršaj sa Totenhemom 1972. godine, u osmini-finala Kupa UEFA, kada Džajić i drugovi nisu uspeli da nadoknade poraz iz Londona, ali je Zvezda na „Marakani“ zabeležila prvi trijumf nad nekim engleskim klubom ikada. S druge strane, po dobru se pamte dueli sa Liverpulom i Arsenalom. 

Crvena zvezda protiv klubova iz Engleske:

1958. (četvrtfinale KEŠ)

Mančester junajted - 3:3, 1:2

1960. (osmina finala KEŠ)

Vulverhempton - 1:1, 0:3

1972. (osmina finala KEŠ)

Totenhem - 1:0, 0:2

1973. (osmina finala KEŠ)

Liverpul - 2:1, 2:1

1978. (osmina finala Kupa UEFA)

Arsenal - 1:0, 1:1

1979. (četvrtfinale Kupa UEFA)

Vest Bromvič Albion - 1:0, 1:1

1991. (Superkup Evrope)

Mančester junajted - 0:1

2000. (prvo kolo Kupa UEFA)

Lester - 3:1, 1:1

2007.(grupna faza Lige UEFA)

Bolton - 0:1

2017. (grupna faza Lige Evrope)

Arsenal - 0:1, 0:0

2018. (grupna faza LŠ) Liverpul - 2:0, 0:4

Ukupno: 7/6/7

*pobeda, remi, poraz

- Nekima smeta što sam optimističan u izjavama. Ali te izjave imaju pokriće. Mi smo te 1973. svaku utakmicu igrali bez stranaca, igrali su samo fudbaleri iz jugoslovenske škole fudbala, koja je tada bila među najjačim u Evropi i svetu i pobeđivali smo. Kada smo u tim uslovima mogli da se nosimo s velikim klubovima, zašto ne bismo mogli i sada? Kada je Zvezda ove sezone dobila rivale u grupi, ja sam bio jedan od retkih koji je rekao da smo imali više sreće nego prošle godine, kao i da su Olimpijakos i Totenhem ekipe koje sigurno možemo pobediti. Neki su mi čak to i zamerili. Mislim da će Zvezda biti iznenađenje u grupu, posebno protiv Totenhema. Smatram da možemo do pobede u Londonu i to ne bi bilo čudo. „Pevci“ igraju slabo, nastavili su lošu seriju, a ja sam uvek bio optimista. Pristup u drugom poluvremenu protiv Olimpijakosa i te kako hrabri, što je pokazatelj da možemo do trijumfa u Londonu - kaže Stanislav Karasi za "Sport plus", akter duela crveno-belih i „pevaca“ u Kupu UEFA u sezoni 1972/73.

Ime Crvene zvezde trajno je upisano u sve almanahe fudbala na Ostrvu. Za Mančester junajted 6. februar je najtužniji dan u klupskoj istoriji. Tog dana 1958. fudbaleri slavnog kluba vraćali su se iz Beograda posle utakmice protiv Crvene zvezde. Tog dana na aerodromu u Minhenu dogodila se strašna tragedija, kada ja avion s timom čuvenog trenera Mata Bezbija pao i kad su poginula osmorica igrača Junajteda.
Ostaće zauvek zabeleženo da je tim s „Teatra snova“ zauvek ostao bez Rodžera Birna, Edija Komlana, Marka Džonsa, Dejvida Pega, Tomija Tejlora, Džefa Benta, Lajama Vilana i Dankana Edvarsa. U nesreći su nastradala i dvojica trenera Tom Kari i Bert Veli, kao i sekretar kluba Valter Krikmer. Nekoliko dana kasnije preminuo je i kapetan aviona, a strašnu nesreću nisu preživela ni osmorica novinara koja su pratila slavni engleski klub. Dva dana pre nesreće, Mančester je na stadionu JNA eliminisao Zvezdu zahvaljujući remiju.

BONUS VIDEO

Nikola Kalinić i Fenerbahče dočekani zvižducima!