Zvezdan Terzić
ALO/Marko Metlaš
Zvezdan Terzić

ALO/Marko Metlaš

Zvezdan Terzić, Foto: ALO/Marko Metlaš

Crvena zvezda nije u dva meča poražena od slavnog Milana, ali nije uspela da prođe u osminu finala Lige Evrope.

Dan posle utakmice u prestonici mode za plasmanom u narednu rundu žali i generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić:

- Sinoć i tokom igre i posle utakmice, ponos, sreća, zadovoljstvo, a jutros kada sam se probudio osećam tugu i žal za velikom propuštenom šansom da se prođe dalje. Crvena zvezda je veliki klub, ne smemo da propuštamo ovakve šanse, da bacimo skroz sedmostrukog šampiona Evrope na kolena. Mislim da smo ukupno gledano u dvomeču bili bolji tim. Ukupan rezultat je 3:3, ne želim da tražim alibi u ta dva penala, crvena kartona i sve ostale probleme sa kojima smo se suočavali u ova dva meča. Mislim da smo više od Milana zaslužili prolaz. Ponosan sam naravno kao što su ponosni svi navijači Crvene zvezde na ovaj dvomeč, ali sam generalno ponosan na sve ovo što smo uradili od kluba u poslednjih sedam godina. Ja sam rekao na skupštini pre dve nedelje da je Crvena zvezda porasla kao klub u svim segmentima, da je porastao ugled kluba u svim evropskim okvirima, napravili smo sjajne rezultate. Četiri godine igranja Evrope, treća uzastopna titula, blizu smo i četvrte. Porasli su nam koeficijenti, nadam se da ćemo od leta biti 39. klub u Evropi, što nam omogućava lakši ulaz u grupnu fazu, a to je automatski generisanje mnogo većih prihoda. Tržišna vrednost igrača je porasla, generalno ono što me posebno raduje je to da se vratilo poverenje u Crvenu zvezdu. Sinoć smo dobili poruke kao da smo ušli u Ligu šampiona. Opet se veruje Zvezdi kao što se verovalo 1990/91 godine i mislim da je to jedan ogroman benefit za naš klub. Rekao sam i pre dva meseca, da Crvena zvezda u poslednjih 25 godina nije imala ovako dobar tim, ovako dobre igrače i to su pokazali u ovom dvomeču.

Može li Zvezda naredne sezone do Lige šampiona?

 

Hvali Terzić trenera Dejana Stankovića:

- Rekao sam i kad smo bili u Antaliji da Dejan Stanković strašno brzo raste kao trener, i strašno je puno porastao ovih godinu dana. Verujem i da će nastaviti da raste i da će jednog dana napraviti veliku grandioznu karijeru, kao što je napravio kao igrač. Crvena zvezda je pravila izvanredne rezultate i do sada mislim da je Stanković doneo novu energiju i hrabrost, što se vidi u načinu na koji smo se supotstavili Milanu, te ih nadigrali. Pokazali smo da imamo samopouzdanje i da će se to razvijati i u narednom periodu, pre svega u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Mislim da nikad u ovih sedam godina nismo ušli toliko spremno u kvalifikacije za Ligu šampiona kao sada, sa toliko samopouzdanja, jer kvalitet ekipe i Dejana Stankovića, koeficijent koji su osvojeni. Ako možemo da se ovako sudarimo sa liderom italijanskog šampionata, ne vidim da li možemo imati problem sa nekim klubom u kvalifikacijama. Mi moramo da nastavimo da rastemo iz dana u dan, meni ostaje sada žal jer ako smo nadigrali Milan, trebali smo i da ih prođemo, zaslužili smo to kao klub. Nadam se da smo sačuvali sreću za neki sledeći put, bar se nadam da jesmo.

Dvomeč sa Milanom je pokazatelj da Crvena zveza nema koga da se plaši u Evropi:

- Ulazimo sa mnogo samopuzdanja, jer nam je ovaj dvomeč pokazao da imamo ogroman kvalitet, ne moramo više da se branimo, izašli smo sa visokim presingom, imali veći posed lopte, u svim elementima smo bili bolji od Milana. Oni su se sa igračem više branili, panično zadržavali loptu, a to je dokaz koliko je Crvena zvezda ojačala i kao klub i kao tim, ozbiljan kvalitet imamo. Nemojte da zaboravite da smo u utakmicu ušli bez četiri standardna igrača. Pioli je sve što je imao izbacio na teren, sve adute. Videli smo koliko je imao strah od Crvene zvezde, prekosutra možda igra već odlučujuću utakmicu u Rimu sa Romom i ako to izgube ispadaju definitivno iz trke za titulu.

Čestitao je Terzić velikanu iz Milana na prolasku u narednu rundu:

- Čestitam Milanu na prolazu, imali su više sreće i to je to. Drago mi je što je predsednik UEFA-e bio na utakmici, što je video jednu moćnu Crvenu zvezdu. I kažem generalno ugled i renome Zvezde u evropskim okvirima je neverovatno porastao, a mi se nećemo zadovoljiti nego ćemo nastaviti da razvijamo Crvenu zvezdu. Naš zadatak i obaveza je da iz sezone u sezonu imamo jači i kvalitetniji tim. Najbolji dokaz kako su čelnici Milana videli utakmicu je ona vriska od sreće kada je sudija. To pokazuje koliko su oni strepeli do poslednjeg momenta.

Generalni direktor se dotakao jednog od najboljih u redovima Beograđana - Mirka Ivanića.

- Ne razmišljam o skautima da li su gledali Ivanića. On treba da bude nosilac igre crveno-belih. Izuzetno mi je drago zbog tog momka pošto je i on preživeo jedan težak period u Crvenoj zvezdi kada je nosio teret jednog od najplaćenijih igrača Zvezde u istoriji. Mi smo za njega platili milion i po evra, imao je tu hipoteku da mora odma da pokaže sve, da nema vremena za adaptaciju. Bio je pod velikim pritiskom ali mi smo verovali u njega i kad nije išlo. Izuzetno mi je drago zbog tog momka, što je pokazao da ima klasu za top nivo. Može bez problema da igra u timovima najvišeg ranga, kao što je Milan. Videli ste sinoć koliko je dominirao i u svakom duelu pokazao klasu i drago mi je zbog nas koji smo verovali kada smo ga dovodili i platili toliko novac za naše uslove za Mirka Ivanića.

U Milanu Stanković iz odbrambene linije nije mogao da računa na Milunovića, Erakovića i Rodića.

- Imamo izvanredne odbrambene igrače, a praktično smo igrali bez standardne trojice. Kada se oni budu vratili, Stanković će ponovo biti na slatkim mukama. Jednostavno se i takve situacije dešavaju u profesionalnom sportu.

Žali Terzić što nije bilo publike u Beogradu i Milanu.

- Žao nam je što ovakav spektakl i dvomeč nije bio pred navijačima i što nisu mogli na licu mesta da uživaju u ovom. Međutim, to je viša sila. Drago mi je što su makar i preko TV ekrana uživali u hrabroj Crvenoj zvezdi i što se ponovo „veruje“ našem klubu. Korona je ostavila trag, baš juče sam bio na ručku sa čelnicima UEFA-e i sa Čeferinom i razgovarali smo o tome. Zvaničan podatak je da devet milijardi evra nedostaje u evropskom fudbalu, a FIFA je iznela podatak da 13 milijardi evra nedostaje u svetskom fudbalu. Trebaće vremena da se tržište oporavi i vrati u normalu, jer su rashodi ostali isti, a prihodi su manji. Razovarali smo o periodu koji je pred nama. Vidimo da će u Premijer ligi biti 10 hiljade gledalaca, praktično 25 posto kapaciteta stadiona. Nadam se da će do juna uspeti da se oporavi sve i da će biti dozvoljen ulazak na stadion.

Ponosan je Zvezdan na činjenicu da je Zvezda sve bolja u evropskim takmičenjima.

- Na nama je sad da se okrenemo utakmici sa Proleterom, pa TSC-om, idemo meč po meč. Nema vremena ni za slavlje, ni za žalopojke. Meč sa Milanom je arhiviran, moramo da osvojimo bodove u prvenstvu, da se spremamo, osvojimo duplu krunu i budemo što bolji u kvalifikacijama za Ligu šampiona. To nam je cilj, jer je jasno da smo porasli kao klub i da možemo da se nadmećemo sa svima u plej-ofu. Biće to teški mečevi, uvek u kvalifikacijama ima mnogo iznenađenja i dešava se da i bolje ekipe ispadnu, to je draž fudbala, samo se nadam se kola neće slomiti na nama. U kvalifikacijama ćemo nastupiti kao favoriti, bićemo ozbiljni i profesionalni i nadam se da ćemo se izboriti. Prema informacijama koje imam, ponovo će se igrati dvomeči – zaključio je Terzić. 

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Zema

26.02.2021 19:46

Ko visoko leti i sam se hvali nisko pada.Dokazano.