Goran Mance
M. Metlaš
Goran Mance

M. Metlaš

Goran Mance, Foto: M. Metlaš

Predlog sportske redakcije „Alo!“ da se stadion FK Partizan u Humskoj nazove po legendarnom i nikad neprežaljenom golgeteru Draganu Manceu, oduševila je njegove najbliže. 

Brat Goran iz misli ne može da odagna 3. septembar 1985, kada je Dragan nastradao u saobraćanoj nesreći. Šok i neverica i danas su prisutni kod bivših saigrača, a navijači su posebna priča.

- Draganovi golovi i specifična proslava klizanjem na kolenima mnogima su i dalje pred očima - kaže tihim glasom Goran.

- U stalnom sam kontaktu s njegovim bivšim saigračima Vermezovićem, Belojevićem, Radovićem… Evociramo uspomene i jadikujemo. Dragan je bio takva ličnost. Otvoren, srdačan, svima drag. Ostavio je poseban trag u navijačkim srcima zbog borbenog stila igre i golova koji su bili atraktivni, značajni i atipični.

Dragan Mance

MN pres

Dragan Mance, Foto: MN pres

Sigurni smo da bi grobari oberučke prihvatili naš predlog?

- Ne mogu da kažem 100, ali bar 95 odsto bi glasali, ako treba, za to. Godinama sam na tribinama, znam kako razmišljaju, na koji način i dan-danas doživljavaju mog brata. Ponosan sam zbog toga. Nije lako u velikom klubu kakav je Partizan ostaviti tako dubok trag u konkurenciji velikih asova.

Crno-beli su se potrudili da ulica, neposredno uz stadion u Humskoj, dobije Draganovo ime.

- Velika čast za našu porodicu i Dragana. Svakako bi bili saglasni da i stadion dobije njegovo ime. To bi bio vrhunac i zaista bi nam bilo drago da se i na taj način pokojnom bratu oda počast. Pohvalio bi Crvenu zvezdu koja se odužila legendi Rajku Mitiću.

Zečević: Mance bi bio jedan od kandidata

Žarko Žečević je decenijama bio uspešan generalni sekretar FK Partizan. Svakako je merodavan da se oglasi na predlog lista „Alo!“.

- Mislim da je inicijativa „Alo!“ na mestu, ali Partizanova sportska porodica je velika i odluka bi bila veoma teška. Mance je bio voljen i izvanredan igrač koji je pred sobom imao neviđenu karijeru, ali kada bi sabirali vrhunske rezultate, on nije imao vremena da ih ostvari. Zbog popularnosti sigurno bi bio kandidat. Ako mene pitate, teško bi mogao da se odlučim za jedno ime - rekao je Zečević za naš list.

U kakvim je odnosima porodica Mance s Partizanom?

- Perfektnim! Već 30 godina, uz svesrdnu pomoć crno-belih na svim poljima, organizujemo internacionalni Memorijalni turnir „Dragan Mance“. Najveći je u Evropi i učestvuju klubovi preko 15 zemalja! Prošle godine su bili Herta, PAOK, Dinamo Bukurešt… U junu je novi za dečake rođene 2008-2012.