Hrvatska, Zagreb
EPA
Hrvatska, Zagreb

EPA

Hrvatska, Zagreb, Foto: EPA

Sud u Zagrebu je ekspresno reagovao - svoj šestorici osumnjičenih za razvijanje transparenta u Zagrebu kojim se poziva na nasilje nad srpskim ženama i decom određen je istražni zatvor, saopštilo je Državno tužilaštvo Hrvatske. Tužilaštvo je navelo da su osumnjičeni saslušani zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju 11. juna u zagrebačkom naselju Kustošija i da je istražni sudija prihvatio predlog tužilaca da im odredi pritvor.

Zagrebačka policija je podnela krivičnu prijavu protiv osumnjičenih. Svi osumnjičeni su hrvatski državljani, stari od 19 do 22 godine, a terete se za razvijanje transparenta kojim se vređa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i decom.

- Postoji osnovana sumnja da su se šestorica osumnjičenih okupila 11. juna 2020. oko 21.00 u Zagrebu, s više nepoznatih osoba, u nameri da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i osećaje mržnje prema osobama druge nacionalnosti - navodi tužilaštvo.

Dodaje se da su šestorica osumnjičenih, s drugim nepoznatim osobama i uz zapaljene baklje, "razvili transparent i zastavu neprimerenih obeležja i glasno uzvikivali reči koje pozivaju na nasilje i mržnju".

"Takvo neprimereno i nasilničko ponašanje izazvalo je reakciju stanara i prolaznika koji su taj dogadjaj fotografisali i fotografije objavili na društvenim mrežama i portalima, čime su postale dostupne široj javnosti", stoji u saopštenju.

Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama vidi se nekoliko navijača zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo koji drže uvredljiv natpis upućen srpskim ženama i deci, uz slovo 'U', simbol ustaškog pokreta. Fotografiju je u petak objavilo i Srpsko narodno veće u Hrvatskoj.

Incident su, izmedju ostalih, osudili i predsednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andrej Plenković.