Darko Ramovš
M. Metlaš
Darko Ramovš

M. Metlaš

Darko Ramovš, Foto: M. Metlaš

Generalni sekretar Zajednice Superlige lige Srbije Darko Ramovš u doba izolacije živi kao i većina Srba. Nije imao kontakte sa članovima FSS koji su pozitivni, a viđenje sa kolegom Jovanom Šurbatovićem proteklo je bez posledica. Vruća tema je nastavak fudbalskog šampionata u kome gotovo svi klubovi imaju potrebu da se za nešto bore. Plej-of i aut, baraž, ispadanje iz lige, a tu je i Prva liga Srbije koja je pod ingerencijom Zajednice.

Kako Zajednica funkcioniše u vreme vanrednog stanja?

- Poštujemo preporuke i kontakte obavljamo telefonskim putem. Sve je stalo, nema šta konkretno da se radi. Ubi nas iščekivanje - kaže ekskluzivno za „Alo!“ Ramovš.

Terzić veruje u kraj na terenu

Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde, ima svoje viđenje stvari.

- Nećemo da razmišljamo o tome da nam se dodeli titula. Čak i da se desi prekid prvenstva, nastaviće se u nekom trenutku, kad se sve smiri i vrati u normalu. Do kraja juna ćemo regularno završiti prvenstvo - smatra Terzić.

Razmatraju li se varijante u slučaju nastavka šampionata?

- Niko ništa ne zna, ali je najlogičnije da prođe vanredno stanje, pošto ne znamo koliko će trajati, pa tek onda sednemo i dogovorimo se.

Predsednik Zajednice Dragomir Lazović izneo je lični stav da ligu treba proglasiti gotovom?

- Lepo ste rekli lični, iako su mnogi Lazovićevu izjavu pogrešo interpretirali. Često se pravi poređenje sa 1999. godinom kada je sezona prekinuta zbog bombardovanja, ali nije ista situacija. Tada je samo Srbija bila u problemu. Izolovan slučaj pa smo sami mogli da odlučujemo. Sada je ceo svet u problemu. Moramo da čekamo i pridržavamo se saveta UEFA!

Vaš lični stav?

- Sa sportskog gledišta najpravednije je da se preostale utakmice odigraju.

Termini su najveći problem?

- Teoretski nam treba 15-16 termina, a to su 11 Superliga, dva baraž, tri kup, plus Prva liga. To je mesec ipo. Muka je što ne znamo kada bi mogli da nastavimo. Problem je i utreniranost ekipa i koliko im treba da budu u stanju da igraju. Treba biti oprezan jer igrači lako mogu da se povrede. Nisu naši klubovi u situaciji, kao najbogatiji, da treninge obavljaju uz pomoć video linkova i sličnih pomagala.

Milošević: Zdravlje najvažnije

Savo Milošević, trener Partizana ne misli mnogo na fudbal ovih dana.

- Zdravlje ljudi sada je najvažnije. O nastavku sezone razgovaraćemo kad se za to steknu uslovi. Sada je najvažnije da pratimo mere državnih organa kako bismo se vratili normalnim tokovima života.

Koji je sledeći korak?

- Teoretski ga nema, a u praksi ostaje nam da iscrpljujemo jednu po jednu mogućnost. Odluke se moraju donositi u hodu u dogovoru sa svim članovima zajednice. Ako vanredno stanje potraje stav je da se održimo na površini i nekako okončamo šampionat, prateći uputstva evropske kuće fudbala – pojašnjava Ramovš.

Kakva je situacija na tlu Evrope?

- Udruženje evropskih liga u stalnom je kontaktu. Imamo predstavnike u UEFA i na grupi se svakodnevno postaljaju slična pitanja kako i šta, ali konkretnih odgovora nema. Svi smo u istom problemu - zaključio je Ramovš.

U klubovima zatečeni trenutnom situacijom i neizvesnošću

U klubovima su zatečeni trenutnom situacijom i neizvesnošću. Neki su, i pored toga, spremni da analiziraju situaciju.

Zoltan Sabo, trener TSC

- Sportsko rešenje je da se preostali mečevi odigraju. Problem je što će igračima trebati 2-3 nedelje, da se fizički oporave, a vremena za to nema, tako da će rizikovati povrede u ritmu sreda-subota.


Miloš Mirković, generalni direktor FK Voždovac

- Vrlo je nezahvalno govoriti hipotetički o toj meri jer nemamo informacije ni o tome kada bi vanredno stanje moglo biti završeno, niti u kom terminu može nastaviti takmičarske mečeve. Ukoliko ne bude uslova da se Superliga nastavi, mišljenje uprave kluba je da bi prvenstvo moglo da se završi aktuelnim stanjem na tabeli. Tako bi klubovi svojim trenutnim pozicijama ostvarili plasmane, shodno poropozicijama takmičenja, od prvaka, plasmana u Evropu do ispadanja. Odigrano je 70% mečeva pa smatram da bi ova odluka bila legitimna. Ostaje da se odluči šta je najbolje za timove koji bi trebali da igraju baraž. Igrači nisu u punom trenažnom procesu već skoro dve nedelje, a postoje najave da se vanredno stanje neće završiti do kraja aprila. Pa ostaje otvoreno pitanje njihovog povratka u formu i brojnih povreda ukoliko budemo brzali sa nastavkom takmičenja. Svakako da bi ekipe trebale da dobiju neki vremenki period da odrade pripreme, ali sve zavisi od kraja opasnosti od koronavirusa. Pošto ne raspolažemo sa više informacija jako je nezahvalno dalje komentarisati. Šta ako preuranjeno započnemo sa pripremama i razboli se neko od fudbalera ili zaposlenih u klubu? Onda ćemo opet biti na početku. Nama kao klubu na prvom mestu jeste zdravlje svih građana i naših fudbalera i zaposlenih u klubu. Prema tome, kada se stvore svi preduslovi za gore navedeno možemo da razmišljamo o povratku fudbalu koji željno iščekujemo.
Bojović: Čemu igrati pred praznim tribinama?!

- Uvek sam za to da se fudbal igra, ali pitanje je koliko će sve potrajati. Ukoliko se oduži još mesec dana igrači će dosta izgubiti na fizičkoj spremi. Ako se prvenstvo nastavi biće samo veliki rizik zbog ozbiljnijih povreda, a za sedam dana sigurno neće početi. Uostalom, mi igači se najmanje pitamo, ali je vreme da iznesemo stav. Nastavak pa igranje u ritmu sreda-subota to bi bio ogroman napor, naročito posle ovolike pauze, kada su igrači relativno nespremni. Trenutno nema nikakvog rešenja. Sve nas je zadesila ova situacija i po meni je možda najbolje prekinuti šampionat. Odigralo se 70% utakmica nažalost nekim ekipama će odgovoarati nekima ne, ali Bože moj, šta da se radi. Ako se ipak nastavi najbolje je da se igra sa publikom jer čemu igrati pred praznim tribinama!? Nastavak podrazumeva potpuno iščeznuće virusa, a samim tim logično je da publika dođe na stadion. Tada bi i igračima bilo lakše - ubeđen je golgeter Mladosti iz Lučana Milan Bojović

Mitošević: Teško bez fudbala

- Kruže priče da će moći da se igra već u maju-junu. Više bih voleo da sam na svaka tri dana na terenu nego da se uopšte ne igra. I po cenu da nema publike. Zbog toga bi mnogo manje izgubili nego neke razvijenije lige - kaže Vuk Mitošević, fudbaler Radnika iz Surdulice
Batak: ma smisla nastavljati

- Teško je biti pametan naročito posle pauze kojoj se kraj ne nazire. Igrači rade individualno, ali bez lopte, pa ne znam koji je smisao nastavljati ligu, pogotovo bez publike - smatra Radoslav Batak, trener Radničkog iz Niša