Milan Borjan
Alo/Vladimir Zogović
Milan Borjan

Alo/Vladimir Zogović

Milan Borjan, Foto: Alo/Vladimir Zogović

Na tihoj vatri su se pekli navijači Crvene zvezde tokom zime. I ovaj prelazni rok nije mogao da prođe bez spekulacija i vesti o potencijalnom odlasku novog kapitena tima, nesumnjivo simbola Milojevićeve Zvezde, Milana Borjana.

Hronični junak evropskih utakmica, div iz Kopenhagena, bio je zatrpan pozivima iz Azije, ali je spoznao da sreća nije izražena samo jačinom ugovora, već što bi rekao Momčilo Bajagić - nebitnim vrlo bitnim stvarima.

Očigledno je da Borjanu i dalje prija da konzumira sladak profesionalni život u Beogradu kao najveći mezimac navijača Crvene zvezde. I da počne da se priprema za život posle fudbala.

Možda će nekog iznenaditi, ali...

"Vidim sebe kao trenera u budućnosti. Završio sam B licencu. Učio sam kroz karijeru od mnogih trenera. Pratim razvoj fudbala, Dule Gašić mi mnogo pomaže (trener golmana Crvene zvezde). Radimo mnogo analiza. Zadovoljstvo je raditi sa njim. Videću hoću li raditi sa golmanima ili kao šef stručnog štaba“.

Milan Borjan

ALO foto Vladimir Markovic

Milan Borjan, Foto: ALO foto Vladimir Markovic

Ne samo zbog kapitenske trake, već i liderskih sposobnosti, iskusni čuvar mreže već predstavlja produženu ruku Dejana Stankovića. Glasom starijeg oficira često komanduje svim linijama tima.

„Uvek volim da pričam, kao golman imam najbolji uvid u situaciju na terenu. To radi svaki golman. Dejan Stanković je uneo mnogo svežine. Radi se na novim taktičkim zahtevima. Ekipa se privikava na sve to. Noge su malo teške, ali ide to u dobrom smeru“.

Novog trenera oslovaljavate sa Mister...

„To je bio jedan od njegovih zahteva. Tako zovu trenere u Italiji“.

Kada je Marko Marin prodat u Saudijsku Arabiju dileme nije ni bilo. Zbog zaostavštine, autoriteta u svlačionici i podrške u javnosti, traka je otišla na ruku Milana Borjana.

„Velika je čast to za mene. Veliki igrači su ovde igrali i nosili traku. Nadam se da ću ovaj tim predvoditi do duple krune. Vest sam saznao iz novina. Ali negde sam to i očekivao. Nas dvojica, trojica smo od početka ove ere u klubu“.

Može li Stanković da bude jednako uspešan kao Vladan Milojević?

„Naravno da može, samo treba imati tu veru i želju u ono što radite. Trener nam to stalno priča“.

Ko je najbolji igrač Milojevićeve ere?

„To je Vladan Milojević. Čovek nam je svima bio kao otac. Veliki trener i psiholog. Doneo je neverovatne stvari. Njegova je zasluga što je dve godine zaredom u Srbiji igrana Liga šampiona“.

Milan Borjan

ALo! Vladimir Zogović

Milan Borjan, Foto: ALo! Vladimir Zogović

Ko je najbolji golman Zvezde u ovom veku?

„Ja! Šalim se malo. Zvezda je imala mnogo vrhunskih golmana, meni je drago što sam ostavio trag“.

Šta se tačno dešavao u prelaznom roku. Pričalo se o ponudama iz Arabije, Cvajte…?

„Svašta se tu dešavalo. Kada sam potpisao novi ugovor, rekao sam da želim da ostanem ovde. Porodica mi uživa, dete mi ide u vrtić. Imam 32 godine, nisam hteo da se privikavam na novi život. Bilo je konkretnih ponuda iz Arabije i Dubaija, priče oko Štutgarta. Ali ovde sam nekako srećan. Budim se nasmejan“.

Pogledaš li nekad penale iz Kopenhagena?

„Stalno, sa sinom Filipom. On se raduje kao da utakmica ide u direktnom prenosu, stalno viče: „Tata je odbranio penal“. Zna da skine majicu i navija“.

Milan Borjan je živi primer kako je fudbal nepredvidiva stvar. Uživa blagodeti, mada šira javnost u Srbiji nije znala za njega pre samo četiri leta. Tada je bio drugi golman Ludogoreca.

„Fudbalski put je čudan, održala me je želja. Sa Terzićem sam nekoliko puta razgovarao da dođem u Zvezdu, kada su Lalatović i Božović bili treneri. Bio sam otvoren i rekao da hoću još malo da pokušam u inostranstvu. Kockice su se poklopile i eto, došao sam".