Slaviša Stojanović
M. Metlaš
Slaviša Stojanović

M. Metlaš

Slaviša Stojanović, Foto: M. Metlaš

Bio je 28. maj 2014. Crvena zvezda je matematički već osvojila šampionsku titulu, a u poslednjem kolu Superlige gostovala je u Novom Sadu. Vojvodina je uspela da stigne prednost Beograđana iz prvog poluvremena, dva puta bila u vođstvu, a onda je Luka Jović, tada klinac od 16 godina, doneo bod crveno-belima. Bilo je to u 76. minutu, samo četiri minuta nakon što ga je trener Slaviša Stojanović pustio da prvi put zaigra u seniorskoj konkurenciji.

Danas, pet godina kasnije, taj dečkić je postao najplaćeniji srpski fudbaler svih vremena, za koga je slavni Real platio Ajntrahtu iz Frankfurta čak 60 miliona evra. Srpski reprezentativac i slovenački stručnjak nisu se za sve ovo vreme videli ni čuli, ali ostaće zapisano da je upravo Stojanović bio taj koji je Jovića uveo u svet „velikog fudbala“.

 

Srpska zastava

Profimedia.rs

- Moram biti potpuno iskren i reći da se od te utakmice Luka i ja nismo ni čuli, ni videli. Samo smo posredno, preko prijatelja ili igrača, prenosili pozdrave jedan drugom - počinje priču za „Super sport“ Stojanović i nastavlja:

- Meni je žao što nije bilo mogućnosti da ga ranije ubacim u vatru, ali eto, nisam mogao. Ta utakmica u Novom Sadu nije imala takmičarski značaj za nas jer smo već obezbedili titulu, što nije umanjilo našu želju da sezonu završimo bez poraza. Imali smo negativan rezultat, odlučio sam se da u igru ubacim Jovića i to mi se isplatilo.

Luka Jović

twitter/realmadrid

Luka Jović, Foto: twitter/realmadrid

Mnogi bi rekli da je u pitanju bila čista sreća, ali ne i Stojanović.

- Ne, nije to bila sreća. To je bila moja prednost, da u tim trenucima na klupi imam tako perspektivnog igrača. To što on ima, to ne može da se nauči. On se rodio s osećajem za gol. Neverovatan je. Ušao je u igru i Vojvodini zatresao mrežu bukvalno posle prvog dodira s loptom.

Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde, tada je pričao da će Jović postati novi Radamel Falkao, a mnogi su se smejali na tu konstataciju, sve do Lukinog prelaska na „Santjago Bernabeu“. Sad moraju da ćute.

PROČITAJTE JOŠ:

- To mi je najdraže. Što je zapušio usta svima koji su ga potcenjivali. On se od dolaska u Ajntraht u pravom smislu te reči katapultirao u svet ozbiljnog fudbala. Otišao je u klub koji mu odgovara, baš kao i liga i trener. To vam je potrebno kako biste pokazali potencijal i kvalitet. Znam kako će to sada zvučati, ali vam kažem da sam uvek verovao u njega. Čak i kad ga nigde nije bilo nekoliko godina, znao sam da će doći vreme kad će svi moći da vide šta ume.

Ne zaboravite i Lalu

Kad imaju tu sreću da budu prvi koji u seniorskoj konkurenciji treniraju igrača koji postane prva zvezda prelaznog roka, treneri obično svu slavu prigrle za sebe, ali Stojanović nije takav. Slovenački stručnjak priznaje da je bio samo deo tima koji je uticao na razvoj Luke Jovića.

- Imponuje podatak da ste u karijeri radili s tako dobrim igračem kao što je Jović, ali ne bi bilo korektno ne spomenuti sve one trenere s kojima je radio u omladinskoj školi Zvezde. Takođe, posle mog odlaska, Nenad Lalatović je odlučio da mu ukaže poverenje, imao je veliku minutažu, tako da je Lala veoma zaslužan za njegov današnji uspeh - kaže Stojanović.

Ako je Ajntraht bio dovoljan motiv za njega da se katapultira, saradnja s Zinedinom Zidanom bi trebalo da izvuče još više korisnog materijala iz njega.

- Real je ozbiljan, preozbiljan klub. Oni ne dovode igrače tek tako. Zinedin Zidan je sigurno insistirao da Luka dođe i vidi ga u novoj postavci igre Madriđana. Jović će dobiti mogućnost da nastupa u najjačem klubu na svetu, da razvija svoj kvalitet i dokazaće da ova godina nije splet srećnih okolnosti, već samo početak blistave karijere.

Za kraj, slovenački stručnjak, koji je trenutno selektor reprezentacije Letonije, najavio je da će zbog svog bivšeg igrača sigurno, barem jednom, putovati u Madrid.

- Naravno da ću ići da ga gledam, samo ne znam kada i protiv koga. Ko zna, možda žreb u Ligi šampiona spoji Real i Crvenu zvezdu, pa da ga gledam i u Beogradu. Videćemo, ali sigurno je da ću zbog njega ići da gledam Real na „Santjagu Bernabeuu“ - ističe Stojanović.