Zoran Milanović
Tanjug
Zoran Milanović

Tanjug

Zoran Milanović, Foto: Tanjug

Osuda sa najvišeg mesta - predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je transparent kojim se vređalo i pozivalo na etničko nasilje nad srpskim ženama i decom govor mržnje, a ne prekršaj protiv javnog reda i mira, i poručio da se takve stvari moraju tretirati kao krivična dela.

- Što se tiče načina sankcionisanja, neke stvari treba puno bolje zakonski urediti. Ovo juče nije bio prekršaj protiv javnog reda i mira, ovo je govor mržnje. I dok god to policija bude tretirala kao prekršaj, događaće se ovakve stvari - rekao je Milanović.

Prvi čovek Hrvatske je dodao da ni policija ni sudovi nisu krivi za to jer nemaju drugi zakonski okvir, prenosi Hina.

- Zakon je takav kakav je, loš je. Po meni, ovakve stvari treba tretirati kao krivična dela, ovo nije prekršaj. Što ne znači da za svako krivično delo treba da se ide u zatvor, ali je krivično delo jer je njegov stepen opasnosti, nasilja i štete koju može prouzrokovati toliki da zaslužuje veću i precizniju pažnju zakonodavca - rekao je Milanović i ocenio je da u zakonu moraju jasnije da se definišu fašistički i nacistički pozdravi i da se takva vrsta govora mržnje mora jasno opisati, ali i kažnjavati, jer će onda policiji i sudovima biti lakše.

Milanović je dodao da je dobro da je država reagovala u tom slučaju jer je, ocenio je, najbolje da je država zaštitnik svih građana kroz jasan, transparentan i prepoznatljiv sistem zaštite, pa i represije. Kad je reč o samom sadržaja transparenta, Milanović je ocenio da će te osobe verovatno brzo shvatiti da to što su napisali nema podršku ni među jedan posto Hrvata. Policija je privela šest osoba koji se sumnjiče za isticanje transparenta u zagrebačkom naselju Kustošiji pre dva dana, kojim se vređa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i decom.