Kosanović i Milojević
M. Metlaš
Kosanović i Milojević

M. Metlaš

Kosanović i Milojević, Foto: M. Metlaš

Debakl Crvene zvezde u duelu sa Bajernom izazvao je brojne komentare. Više od pola tuceta golova u Borjanovoj mreži boli način na koji je srpski šampion izgubio, igra bez ideje, iole ozbiljnijeg starta, odbrana na staklenim nogama... Mnogo toga nije bilo po ukusu navijača. 

I na meti kritika - Vladan Milojević. Čovek koji je protiv Jang bojs u poslednjem kolu kvalifikacija za plasman u Ligu šampiona vodio Zvezdu na svojoj 37. evroutakmici, čime je srušio Miljanićev rekord star 45 godina! Kasnije ga je i popravio, ali sigurno se ne zadovoljava pukim brojevima.

Pritisak je usud na „Marakani“

Da li postoje i neki „spoljni faktori“ koji utiču na dešavanja na „Marakani“?

- Ne znam šta pod tim podrazumevate, ali svima mora da bude jasno da šta god i kako god radili, u Crvenoj zvezdi uvek mora bolje i više. To je usud sa kojim se sreće svaki trener i zaposleni u klubu. Ako nije tako, automatski si u nevolji - ističe čovek koji je u dva navrata bio trener Crvene zvezde.

Uvek smireni i odmereni trener prolazi kroz najteži period otkad radi na „Marakani“. Evidentan je pad u odnosu na prošlu sezonu, kada je u Ljutice Bogdana matiran čak i kasniji šampion Evrope Liverpul! Brojna su objašnjenja i opravdanja, čak i unutar kluba, ali se postavlja logično pitanje: da li je Milojević pogrešio kada je odlučio da letos ostane u Crvenoj zvezdi?

Bio je u prilici da prihvati neku od inostranih ponuda, ali nije. I sada se šuška da se za njegove usluge interesuju Kinezi, međutim, u prvom planu mu je ono što sledi: rasplet u grupnoj fazi Lige šampiona, odbrana titule i lov na trofej u Kupu na domaćem planu.

Uvek iskren i elokventan, Milorad Kosanović, bivši trener Crvene zvezde, ima viđenje aktuelne situacije u kojoj se nalazi strateg crveno-belih.

- Svakako ne mogu da komentarišem da li je Milojević pogrešio što letos nije otišao ovenčan slavom - iskren je trener niškog Radničkog.

- Ne znam ni da li je imao ponude, odnosno, ako su stizale, koliko su bile zanimljive i isplative i da li je uopšte imao dilemu - kaže on.

Crvena zvezda - Bajern Minhen

AP/Darko Vojinović

Crvena zvezda - Bajern Minhen, Foto: AP/Darko Vojinović

Kosanović je među retkim fudbalskim poslenicima koji su bili bukvalno na svim klupskim funkcijama. Zbog toga situaciju može da sagleda iz više uglova.

- Žao mi je što ga kritikuju, čak i oni koji nisu pozvani da komentarišu rad i rezultate. Imao je veoma uspešnu sezonu i šteta što nije nastavio u istom ritmu. Razlozi? Verovatno ih je mnogo, a sigurno nije sve do trenera - tvrdi Kosanović.

Retko koji trener dovodi pojačanja

Primetno je da su na meti najoštrijih kritika pojačanja iz inostranstva. Imaju mizeran učinak, naročito u Ligi šampiona.

- Taj segment definitivno ne bih komentarisao. Retko koji trener dovodi pojačanja - tvrdi Kosanović.

Ipak, nije sve izgubljeno. Crveno-beli i dalje mogu da obezbede nastavak sezone u Lige Evrope.

- Kritikuju Milojevića, a već je plasmanom u grupnu fazu ostvario sjajan učinak. I ne samo to. Zvezda je u prilici da ostane u evropskom takmičenju, čime bi ponovo ostvarila ogroman uspeh. U konkurenciji Bajerna i Totenhema to je, objektivno, maksimum. Ostaje mu utakmica u Pireju, kao i svim strukturama u klubu, koja može da izbriše sve negativne komentare. Uz to, Zvezda odlično gura kroz nacionalni šampionat, tako da po tom pitanju nema mesta kritikama. I mnogo bogatiji klubovi, sa većim rosterom i igračima koji su basnoslovno plaćeni, imaju uspone i padove na domaćem planu zbog obaveza u Evropi, pa nikom ništa - zaključio je Kosanović.