U nokdaunu: Golman Pazaraca Mladen Živković
Printscreen: Youtube
U nokdaunu: Golman Pazaraca Mladen Živković

Printscreen: Youtube

U nokdaunu: Golman Pazaraca Mladen Živković, Foto: Printscreen: Youtube

Kada je „Generacija 5“ stvarala legendarni hit „Najjači ostaju“, svakako nije mislila na golmana Mladena Živkovića (30). Rođeni Požarevljanin promenio je veliki broj klubova u Srbiji, ali to nije sprečilo povrede da ga u stopu prate. Samo snagom volje i zahvaljujući sportskom životu uspeo je dva puta da pobedi i vrati se na teren. Sada je pred trećim izazovom!

Sudar sa Lazarom Markovićem, na utakmici Napredak-Partizan, uslovio je da se u Mladenovom životu ponovo pojave kola Hitne pomoći. Čak treći put u poslednje četiri godine! Loše je prošao i Marković koji je postigao gol za 1:1, a onda je usledio sudar koji je oba aktera izbacio iz stroja.

Na pitanje iz redakcije „Alo!“ „Mladene, kako si?“, uzvraća vrlo ljubazno.

- Hvala na pitanju, znao sam i za bolje dane - kaže stasiti čuvar mreže za „Alo!“, dok lekari pokušavaju da ga smeste u sobu Kliničkog centra u Beogradu, gde je ekspresno prebačen iz Kruševca.

Operacija je neminovna, a za optimizam ima razloga.

- Nemam bolove i čekam operaciju, pošto sam zadobio frakturu petele (čašica kolena) prilikom sudara. Mogu da kukam i proklinjem sudbinu, ali od toga nema ništa. Ohrabrio me je hirurg rečima da ligamenti nisu povređeni. Od mehaničkog udara pukla je petela koja ima zaštitničku funkciju. Operacija nije teška. Ugradiće mi šine koje će sve da povežu, a kada sraste sledi dvomesečna pauza - kaže Živković koji je očigledno psihički ojačao pošto je navikao na teške povrede.

Neverovatno je koliko ovaj momak nema sreće. Možemo ga proglasiti najmaleroznijim fudbalerom u Srbiji, a sve je posledica njegove hrabrosti. Izreka kaže da pojedini fudbaleri „idu glavom gde neko ne bi ni nogom“, a Živković (188 cm) ide kompletnim telom.

Okušao se i u Bugarskoj

Mladen je tokom bogate karijere branio u Bugarskoj, pokušao je i u Norveškoj, ali je najveći trag ostavio u našim klubovima: VGSK Veliko Gradište, INON Požarevac, Sloga Petrovac na Mlavi, Smederevo, Donji Srem, Sinđelić, Novi Pazar, Radnički Niš, Rad, Mladost Lučani, Mačva i, od ovog leta, Napredak.

Još je u svežem sećanju događaj iz 2016. sa utakmice Novi Pazar - Crvena zvezda. Živković je i tada završio u bolnici, ali sa neuporedivo težim povredama. U sudaru sa Predragom Sikimićem, koji ga je nehotice udario u glavu, Živković je doživeo više preloma jagodične kosti i nosa. Kada se sve sabralo - osam preloma na licu hrabrog golmana.

- Gde god sam branio - nastradao sam. Kada se prisetim događaja iz Novog Pazara, ispada da sam još i dobro prošao. Tada sam krio koliko su brojne i teške povrede da se porodica ne uspaniči - priseća se Živković, koji je svoju veliličinu dokazao u danima koji su usledili.

Naime, Sikimić je najpre kažnjen sa tri meseca suspenzije, ali je usledio veleobrt. Iz bolničke postelje oglasio se Živković sa molbom za disciplinsku komisiju da se Sikimiću smanji kazna jer nije imao nameru da ga povredi, a zna se koliko je težak svaki dinar zarađen na fudbalskom terenu. Sikimić je izostao sa samo dve utakmice.

- Ne verujem da u sportu postoji namera da se povredi kolega. Ipak, svi jedemo isti hleb - trezveno razmišlja Živković.

Dve godine kasnije, dok je čuvao mrežu niškog Radničkog, saigrači su ga izneli sa terena tokom utakimice protiv Dinama.

- Sredinom prvog poluvremena pukla mi je zadnja loža. Usledila je duga pauza, ali bar sam doživeo i jednu klasičnu sportsku povredu - pomalo u šali zaključio je golman kome želimo brz oporavak, a isto je učinila i PR služba FK Partizan, koja je kontaktirala s njim.

PROČITAJTE JOŠ: