Montevideo 1930
Twitter
Montevideo 1930

Twitter

Montevideo 1930, Foto: Twitter

Danas, 13. jula, navršava se tačno 90 godina od početka prvog planetarnog šampionata koji je održan u Urugvaju. Montevideo je i dan danas grad u kom je naš fudbal napravio najveći uspeh svih vremena, pošto se reprezentacija predvođena selektorom Boškom Simonovićem plasirala u polufinale Mondijala. Polemika se i dan danas vodi o tome da li je Jugoslavija na kraju bila treća ili četvrta, jer se tad nije igrao meč za treće mesto, ali to ne menja mnogo činjenicu da je napravljen podvig koji je zlatnim slovima upisan u istoriju.

Gotovo da nema danas nikog u Srbiji ko ne zna ko su bili Moša i Tirke, Milutinac i Jakša, Balerina i Bek i kako su reprezentativci usled bojkota hrvatskih fudbalera ispraćeni u Montevideo kao potpuni autsajderi, a vratili se kao heroji. Pobedili su u dalekom Montevideu favorizovani Brazil, zatim i Boliviju, ali su voljom žreba u polufinalu morali na domaćina Urugvaj, koji je pobedio uz obilatu pomoć sudija, pošto krajni rezultat 1:6 ni blizu ne odslikava sve ono što se dešavalo na terenu stadiona Sentenario. 

O svemu što se dešavalo u Urugvaju, ali i pre dolaska naše ekspedicije na prvi Mondijal, pisaćemo nadugačko i naširoko narednih dana, podsetićemo vas na sve što se dešavalo u Montevideu, kao i na utakmice momaka koji su u glavni grad Urugvaja otišli samo sa jednim profesionalcem - Ivicom Bekom, tad fudbalerom francuskog Seta. Uprkos tome, ispisali su najlepšu stranicu istorije srpskog fudbala. Osvežićemo vam u narednih nekoliko dana sećanje i upoznati vas sa novim, do sad nepoznatim detaljima iz života pojedinih fudbalera, kao i članova ekspedicije, koji nisu pomenuti ili opisani u seriju Montevideo Dragana Bjelogrlića, ali ćemo pisati i o sudbinama igrača, trenera i funkcionera posle Montevidea, od kojih su mnoge potresne i tužne, ali je ipak bilo i onih lepih, bajkovitih, baš poput našeg učešća na Svetskom šampionatu. 

UČINAK JUGOSLAVIJE NA MONDIJALU 1930.

Grupna faza

Jugoslavija - Brazil 2:1 (2:0)

(Tirnanić 21, Bek 30 - Žoao Koeljo Neto Preginjo 62)

Jugoslavija - Bolivija 4:0 (0:0)

(Bek 60, 67, Marjanović 65, Vujadinović 86)

Polufinale

Urugvaj - Jugoslavija 6:1 (3:1)

(Sea 18, 67, 72, Anselmo 20, 31, Iriarte 61 – Vujadinović 4)

PROČITAJTE JOŠ:

Sastav reprezentacije Кraljivine Jugoslavije na prvom Svetskom prvenstvu:

Fudbaleri

Milovan Jakšić, golman

Milutin Ivković, kapiten, centralni bek

Dragutin Najdanović, centralni bek

Momčilo Đokić, centralni bek

Dragoslav Mihajlović, levi bek

Branislav Hrnjiček, levi bek

Božidar Marković, desni bek

Milorad Arsenijević, desni bek

Ljubiša Stefanović, centralni vezni

Branislav Sekulić, centralni vezni

Đorđe Vujadinović, ofanzivni vezni

Teofilo Spasojević, levo krilo

Aleksandar Tirnanić, desno krilo

Blagoje Marjanović, ofanzivni vezni

Ivica Bek, centarfor

Funkcioneri

Boško Simonović, selektor

Mihajlo Andrejević, koordinator

Кosta Hadži, koordinator

PROČITAJTE JOŠ: