Real Madrid - Mančester siti
(AP Photo/Bernat Armangue)
Real Madrid - Mančester siti

(AP Photo/Bernat Armangue)

Real Madrid - Mančester siti, Foto: (AP Photo/Bernat Armangue)

Svetski fudbal prolazi kroz najteže dane u istoriji, ne računajući naravno svetske ratove. Zbog odlaganja takmičenja i onoga što sledi posle, gubici će biti ogromni. Međunarodni centar za sportska istraživanja (CIES) fokusirao se na opadanje vrednosti igračkog kadra klubova "liga petice", i došao da zaključka da će samo u tom segmentu klubovi izgubiti više od devet milijardi evra.

Prema računici izvedenoj specijalnim algoritmima CIES, svih 98 timova u elitnim ligama Engleske, Španije, Nemačke, Italije i Francuske vredelo je 11. marta, pre nego što su prvenstva prekinuta zbog korone, ukupno 32,7 milijardi evra. Isti program pokazao je da će se do 30. juna da ova brojka radikalno smanjiti, na 23,4 milijarde, ili u procentima 28 odsto. Studija je bazirana na pretpostavci da do jula neće biti odigran nijedan susret, i da se ugovori timova i igrača ne produžavaju. Kod procene vrednosti pojedinih fudbalera, koji kasnije daju ukupan klupski zbir, uzimaju se brojni faktori. Najvažniji su starost, dužina trajanja ugovora i kvalitet igara u prethodnom periodu, s tim što su kod ovog poslednjeg činioca svi u ovom periodu izjednačeni, jer utakmica nema.

Mbape i dalje najskuplji

Kad je u pitanju cena igrača, ona neće svima opasti. Tako se procenjuje da će cena Kilijana Mbapea i na leto biti istao i do sad - 250 miliona evra, što bi ga, ukoliko napusti PSŽ, učinilo najskupljim fudbaleroim svih vremena.

Kad se sve sabere i oduzme, najveći udarac pretrpeće Mančester siti. Tržišna vrednost igrača "građana", koja je pre prinudne pauze bila 1,361 milijardu evra, spustiće se na 949 miliona evra, za čak 412. Ni za prebogate šeike, vlasnike ekipe sa "Etihada", to nije mala stvar. Žestoko će biti pogođeni i Barselona (pad za 366 miliona), Liverpul (353), Real (350), PSŽ (302), Mančester junajted (293)...

Jedna od posledica uticaja virusa korona na najpopularniji sport jeste da će od šest klubova koji su imali fudbalski kadar vredan bar milijardu evra ostati samo jedan. Sa liste će, prema proračunima CIES, biti izbrisani Siti, Barsa, Čelsi, Real i Junajted, i ostaće usamljen Liverpul. "Đavoli" iz Mančestera će najviše izgubiti kod francuskog veziste Pola Pogbe, koji će se sa 65 miliona evra spustiti na tek 35.