UEFA
Alo Marko Metlaš
UEFA

Alo Marko Metlaš

UEFA, Foto: Alo Marko Metlaš

A ona kažu: "Ako igrač slučajno igra rukom, to će biti prekršaj samo ako neposredno nakon toga padne gol. Ako akcija bude duža i sa još nekoliko dodira nakon tog, igra se neće zaustavljati niti će sudija igrača i njegov tim sankcionisati." Takođe, utvrđena je granica da se igranjem rukom smatra kad lopta dira igrača ispod pazuha. Drugim rečima, rame nije ruka.

Promene se tiču i penala: ako se golman makne sa crte, penal se neće ponavljati ako pritom nije uticao na izvođača. I golmana neće kazniti žutim kartonom nakon prvog takvog prekršaja jer se smatra da je razlog tome pogrešna procena kada će igrač pucati. Tek za ponovljeni prekršaj golman će dobiti karton. Ako i golman i igrač prekrše pravilo istovremeno, kazniće se izvođač.

Penal se neće ponavljati ako se golman pomerao, a igrač je promašio gol bez da je golman dirao loptu, osim ako je golman jasno uticao na igrača.

sudija crveni karton

AP Dmitri Lovetsky

sudija crveni karton, Foto: AP Dmitri Lovetsky

- Kad golman odbrani penal, a izašao je sa linije, neće dobiti žuti karton za prvi prekršaj nego tek za idući - rekao je Uefin šef sudija Roberto Roseti i dodao:

- Većina golmana izađe sa linije jer pogrešno procene kad će igrač pucati, a uz VAR tehnologiju sad se često otkriju takvi mali prekršaji golmana.

Za utakmice koje se odlučuju penalima, žuti kartoni neće se prenositi na jedanaesterce, što je posebno važno za golmane.

- Prema pravilima, izvođenje jedanaesteraca nije deo utakmice nego samo način da se odredi pobednik. Po sadašnjim pravilima, ako golman nosi žuti karton iz utakmice i istupi ranije prilikom izvođenja penala, izađe sa linije, a VAR uhvati i najmanji iskorak, biće isključen. Zato je to dobra, važna promena.

Takođe, ako igrač faulom ili nekom drugom vrstom prekršaja prekine izglednu situaciju za gol, više neće dobiti crveni karton nego žuti.

- Ova pravila nisu privremena kao ono o pet dopuštenih izmena igrača na utakmici, nego će se i dalje primenjivati - zaključila je Uefa.

PROČITAJTE JOŠ: