Dušan Kerkez
Privatna arhiva
Dušan Kerkez

Privatna arhiva

Dušan Kerkez, Foto: Privatna arhiva

Kiprani čine sve da eliminišu Crvenu zvezdu iz kvalifikacija za Ligu šampiona! Ovo u ekskluzivnom razgovoru za "Alo!" ističe Dušan Kerkez, jedini naš trener na „rajskom ostrvu" koje domaćin, očigledno, želi da pretvori u pakao za prvaka Srbije. Određivanje početka u 18 sati (lokalno vreme, 17 po srpskom), najranijeg termina od svih utakmica trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, jasno pokazuje takvu nameru Omonije pred dvoboj 16. septembra, nema dilemu naš sagovornik.

- Trenutno sam na ulici i, verujte, sve gori. Asfalt se topi! Temperatura je iznad 40. stepena! Iskreno, očekivao sam da se utakmica igra najranije u 20 časova. Za desetak dana temperatura će pasti, ali na 33-34 stepena. Biće ogromna sparina, što će naravno više odgovarati Omoniji - kaže Kerkez (44), nekada poznati fudbaler Voždovca, Radničkog iz Obrenovca, Leotara, Rijeke, Zrinjskog, koji od 2007. živi na Kipru, gde je završio igračku i počeo trenersku karijeru u AEL-u, na čijoj klupi je i sada.

Koja je glavna karakteristika igre Omonije?

- Norveški trener Hening Berg ima specifičan način rada i sve se svodi na automatizam. Krila su brza, iz drugog plana deluju odlični Francuz Boteak, trenutno lakše povređeni kapiten Španac Đordi Gomez i Portugalac Vitor Gomez, koji je malo povučeniji na sredini terena. Brazilac Tijago često sa leve strane ulazi u sredinu i oslobađa prostor iskusnom Čehu Lecjaksu, koji se probija po toj strani.

- U osnovi, da. Pitanje je samo da li će na terenu biti Kusulas. On je zadnji vezni i ukoliko dobije poverenje, jasno je da Berg ništa ne želi da rizikuje. Iskusan je strateg. Čekaće priliku. Omonija se sigurno neće zaletati. Kontre su joj najjače oružje. U prethodna dva kola kvalifikacija nije primila gol. Ararat-Jermeniju i Legiju prošla je na strpljenje, vrebajući greške rivala. Bergovi izabranici su izuzetno opasni kad osvoje loptu, agresivno idu ka golu protivnika.

Poseduje li Omonija tajne adute?

- To bi mogao da bude trenutno povređeni napadač Papulis (35). Došao je iz Apolona, iskusan je, okretan, težak za čuvanje zbog niskog težišta. Možda i Asante (31), krilni napadač iz Gane.

Medojević doneo ozbiljnost

AEL je prošle sezone bio solidan šesti na tabeli, što je, kaže Kerkez, bio realan domet. - Sad smo startovali s dve pobede. Oslanjam se na Slobodana Medojevića, koji kod mene igra zadnjeg veznog i izuzetno je važan zbog radnih navika koje je doneo iz Nemačke i stava u svlačionici. Imam i iskusnog Adamovića, mladog Majdevca, u ekipi je i Crnogorac Rašo, Hrvati Bunoza i Babić. Ima nas iz bivše Jugoslavije i odlično funkcionišemo.

Ima li rupa u defanzivi?

- Fabijani je iskusan golman, Slovak Hubočan štoper, ali kada žele da se zatvore, on prelazi na desnog beka. Ako napadaju, Grk Mavrijas ulazi u tim na desnom boku. On je bivši krilni napadač, što sada koristi da probija i ulazi u završnicu gde je najopasniji Đuriš, pojačanje iz Anortozisa. Sigurne pozicije u odbrani imaju Mađar Lang i Čeh Luftner.

Kao i u većini kiparskih klubova, stranci dominiraju?

- Mislim da ih ima 12 u Omoniji. Dobro su plaćeni i dobro igraju. Klub finansira Papastavru, Kipranin iz Amerike, koji je stabilizovao sve strukture, osvežio omladinsku školu... Poređenja radi, imaju tri puta veći budžet od mog AEL-a, ali manji od Crvene zvezde, mada novac ne mora ništa da znači. Kada se igra jedan susret, sve je moguće, a Crvenoj zvezdi želim sreću protiv Omonije - jasan je Kerkez.

Kipar izabrao Strahinju

Dušan pod svojom komandom u AEL-u ima i sina Strahinju (17). - Igra na poziciji štopera i uhodava se u najboljoj postavi. Bilo je nagoveštaja da će igrati za Srbiju, ali je debitovao za mlađe selekcije Kipra baš pred pauzu izazvanu koronavirusom. Videćemo kako će se razvijati njegova karijera - oprezan je otac trener.

3. KOLO KVALIFIKACIJA

STAZA ŠAMPIONA

16. SEPTEMBAR

Omonija - Crvena zvezda 17

Ferencvaroš - Dinamo Zagreb 19

Makabi Tel Aviv - Dinamo Brest 19

Midtjiland - Jang bojs 20.30

LIGAŠKA STAZA

15. SEPTEMBAR

Dinamo Kijev - AZ Alkmar 19

PAOK-Benfika 20

Gent-Rapid 20.30

* termin meča Karabag-Molde još nije određen (15. ili 16. septembar)

** igra se jedna utakmica, nema revanša

PROČITAJTE JOŠ: