Platini
youtube/printscreen
Platini

youtube/printscreen

Platini, Foto: youtube/printscreen

"Orlovi" su trebali da igraju protiv Norveške na gostovanju, ali su odlučujuće utakmice pomerene dok se ne stvore uslovi za igru.

Mi smo rešili da vas podsetimo ko su najbolji golgeteri u istoriji ovog takmičenja.

Na 11. mestu se nalazi Savo Milošević koji je 2000. godine postigao čak pet golova na četri utakmice, što ga čini jednim od najefikasnijih fudbalera u istoriji ovog turnira.

TOP 10

10. Zlatan Ibrahimović,  6 golova - 13 utakmica

9. i 8. Tijeri Anri i Nuno Gomeš, 6 golova - 11 utakmica

7. Vejn Runi, 6 golova - 10 utakmica

6. Patrik Klajvert, 6 golova - 9 utakmica

Treba istaći da je Patrik Klajvert postigao het-trik protiv Jugoslavije u četvrtfinalu EP 2000. godine, tada su nas Holanđani razbili sa 6:1, a da se ne obrukamo kao u tenisu kad ne osvojite gem, se pobrinuo Savo Milošević u drugom minutu nadoknade! Što se tiče naše zemlje, mi smo grupnu fazu prošli kao drugi u grupi, remizirali smo sa Slovenijom 3:3, pobedili smo Norvešku minimalnim rezultatom i to golom Miloševića, da bi potom izgubili od Španije u uzbudljivoj utakmici u poslednja na minuta meča.  

5. Rud van Nisterloj, 6 golova - 8 utakmica

4. Antoan Grizman, 6 golova - 7 utakmica

3. Alan Širer, 7 golova - 9 utakmica

2. Kristijano Ronaldo, 9 golova - 21 utakmica

1. Mišel Platini, 9 golova - 5 utakmica 

U grupnoj fazi Evropskog prvenstva 1984. godine, blistao je jedan čovek, Mišel Platini koji je apsolutno bio najbolji igrač ovog turnira.

I ovaj Francuz je postigao het-trik protiv Jugoslavije, za razliku od Klajverta, Platini je na različite načine postigao golove, a može se reći da su sva tri gola lepa, pogotovo onaj iz slobodnjaka.