Dijego Armando Maradona
EPA/DyN
Dijego Armando Maradona, Foto: EPA/DyN

Naravno kakav bi to bio razgovor a da se papa nije dotakao svog sunarodnjaka legendarnog argentinskog fudbalera Dijega Armanda Maradone koji je preminuo krajem novembra prošle godine.

On je naveo je i da se, kada su mu rekli za Maradoninu smrt, molio za njega i da je porodici poslao brojanicu uz reči utehe. Za legendarnog Argentinca koji je preminuo krajem novembra prošle godine istakao da je bio "pesnik na terenu, ali krhak čovek".

- Bio je veliki šampion koji je milionima ljudi doneo radost, kako u Argentini, tako i u Napulju. Ali, bio je i vrlo krhak čovek - rekao je papa Franja, koji je Maradonu upoznao 2014. godine u Rimu tokom "meča za mir".

- Nijedan šampion nije stvoren u laboratoriji. To se ponekad dešavalo i ne možete biti sigurni da se neće ponoviti, čak i ako se nadate na neće. Ali, vremenom ćete razlikovati prave talente i one koji su napravljeni: šampion se rađa i jača kroz treninge. Bolje časni poraz, nego prljava pobeda - kaže papa Franja.

Papa koji je navijač San Lorenca iz Buenos Ajresa, otkrio je kako je se u mladosti osim fudbalom, bavio i košarkom.

- Voleo sam fudbal, ali zaista nisam bio među najboljima. Bio sam ono što u Argentini zovu "pata dura", doslovno tvrda noga. Zbog toga su me uvek terali da branim. Ali, biti golman za mene je bila sjajna škola života. Golman mora da bude spreman da odgovori na opasnosti koje mogu doći od bilo kuda - dodao je papa.

Pročitajte još: