"NIJE OBJEKTIVAN KRITERIJUM" Partizanov dželat traži od UEFA-e da poništi odluku Saveza, žele u Ligu šampiona!

Holandske vlasti zabranile su sve fudbalske aktivnosti do septembra ove godine

AZ Alkmar
AZ Alkmar, Foto: EPA Koen Van Weel

Fudbalski klub AZ Alkmar zatražio je od Evropske fudbalske unije (UEFA) da poništi odluku Fudbalskog saveza Holandije (KNVB) kojom je Ajaksu dodeljeno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona naredne sezone.

Holandske vlasti zabranile su sve fudbalske aktivnosti do septembra ove godine, KNVB je krajem aprila doneo odluku o prekidu prvenstva, gde šampion nije proglašen, a odlučeno je da nema promocije u viši rang takmičenja, kao ni ispadanja.

Kada su u pitanju mesta koje vode u evropska takmičenja, odlučeno je da u Ligu šampiona direktno ide Ajaks, a u kvalifikacije za LŠ AZ Alkmar.

Oba kluba u trenutku prekida zbog pandemije korona virusa imala su isti broj bodova na vrhu tabele, Ajaks je imao bolju gol razliku (kriterijum koji je primarni u Holandiji), a AZ bolji međusobni skor (kriterijum broj jedan u UEFA takmičenjima), jer su u oba susreta bio bolji od "kopljanika", zbog čega smatraju da je taj klub trebalo da bude prijavljen za direktan plasman u LŠ.

"Gol razlika nije objektivan kriterijum", saopšteno jeiz AZ Alkmara, dok su iz Saveza poručili da nemaju nameru da promene svoju odluku.

"Mesta u evropskim takmičenje sledeće sezone odlučili smo osnovu tri kriterijumaa: transparentnosti, objektivnosti i sportske sposobnosti. Držimo se tabele, a Ajaks je broj jedan," saopštio je KNVB.

Partizan je u ovogodišnjoj Ligi Evrope bio na nekoliko minuta do Evrope u proleću, ali je u poslednjim trenucima meča primio gol protiv AZ Alkmara, te je ispao iz ovog takmičenja!

Povezane vesti