Partizan - Javor
FK Partizan - Miroslav Todorović
Partizan - Javor

FK Partizan - Miroslav Todorović

Partizan - Javor, Foto: FK Partizan - Miroslav Todorović

Partizan će 27. avgusta, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, ugostiti letonski RFS, klub koji tek drugi put u istoriji izlazi na kontinentalnu scenu. Klub je osnovan 1962. godine, ali je se posle rasformiranja ponovo vratio na scenu 2011. godine. Aktuelni su osvajač Kupa Letonije, a u Evropi su igrali samo prošle sezone, kad su u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope ispali od Olimpije iz Ljubljane. Partizan jeste apsolutni favorit, ali crno-beli ne smeju nimalo da potcene rivala.

Rival crno-belih je pravi skup "legionara". RFS ima  tim pun internacionalaca, među kojima je i Darko Lemajić! Nekadašnji fudbaler Napretka i Inđije, inače rođeni Beograđanin, je pre tri godine otišao u Rigu. Prošlog leta se preselio u redove RFS-a, a zanimljivo je da je upravo 26-godišnji Lemajić u prethodne dve sezone bio najbolji strelac letonske lige! Za RFS igraju i Hrvati Luka Smoljo i Tomislav Šarić.

Smoljo je 24-godišnji štoper koji je do marta ove godine nosio dres Lokomotive iz Zagreba, učesnika kvalifikacija za Ligu šampiona, dok je pre toga nastupao i za Goricu i Rudeš. Šarić je vezista i iskusniji je. Ima 30 godina, a nastupao je za Split, Inter iz Zaprešića i Italijanski Krotone. Ove sezone najopasniji u redovima RFS-a bio je napadački tandem Baijano - Kuadio. Prvi je Brazilac i upisao je sedam golova u novoj sezoni Prve lige Letonije (igra se u jednoj kalendarskoj godini), dok je napadač iz Obale Slonovače postigao šest golova.

RFS je kao i lane, i ove sezone drugi, posle 13 odigranih kola ima pet bodova manje od šampiona Rige.

PROČITAJTE JOŠ: