Miloš Vazura Ivica Iliev Milorad Vučelić
M. Metlaš
Miloš Vazura Ivica Iliev Milorad Vučelić

M. Metlaš

Miloš Vazura Ivica Iliev Milorad Vučelić, Foto: M. Metlaš

Bukti rat između FSS i Partizana!

Svaki dan otkrivaju se novi detalji.

Pre tri dana crno-beli su se oglasili saopštenjem u kome navode da nacionalnom savezu duguju 411.000 evra, komercijalnih pozajmica sa obaveznim vraćanjem, ali i navode da je FSS kao treća strana u transferima "reketaškom taksom oteo" 840.000 evra.

Treba li klubove koji imaju milionske dugove ugasiti?

 

- U odgovoru na poslednje saopštenje FK Partizan, bremenito pitanjima koja su iziskivala odgovore, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, Jovan Šurbatović, je Mikinim rečima, izmešao i rotkve i romboide i note i piramide. Međutim, matematika je egzaktna nauka i ne trpi proizvoljnosti koje se svode na sabiranje po volji i oduzimanje mimo volje. Na današnji dan, FK Partizan nacionalnom Savezu duguje 411.000 evra po različitim osnovima, ukupno u poslednjih pet godina - naveli su iz Humske.

Kako se ističe, sve te pozajmice, u posljednjih pet godina, Partizan je uredno vraćao Savezu, budući da je uvek postojalo sredstvo obezbeđenja u vidu novčanih priliva od UEFA ili od transfera igrača.

- Vredi ovom prilikom istaći da, u poslednjih pet godina, Savez Fudbalskom klubu Partizan nikada nije dao nijedan jedini dinar nepovratnog novca! Bile su to sve komercijalne pozajmice za urgentne klupske potrebe i sve su podrazumevale obavezno vraćanje. Uostalom, svrha krovne fudbalske organizacije bi trebalo da bude podržavajuća i podsticajna za klubove a ne metod kojim se trguje ili se predstavljaju komercijalne pozajmice kao nekakva 'davanja' koja se, kasnije, opet po potrebi, obračunavaju kao dug. Međutim, reketaška taksa od 3% (ranije 2%), kojom se FSS pojavljuje kao treća strana u ugovoru o transferu igrača, što je u suprotnosti sa Pravilnikom FIFA, od Partizana je, otkako je uvedena, otela ukupno bezmalo 840.000 evra - navode "crno-beli.

- Nije teško obaviti laku matematičku formulu, kojom se dolazi do zaključka da je dug od 411.000 evra duplo niži od 840.000 evra otetog novca od FK Partizan. Generalni sekretar FSS govoreći o finansijskim prihodima FK Partizan usled okolnosti da neki njegovi igrači igraju u A reprezentaciji prenebregava činjenicu da taj novac nije Savez uplatio Partizanu već FIFA i na taj novac imaju pravo svi fudbalski klubovi ovoga sveta čiji igrači nastupaju u kvalifikacijama i na Svetskom prvenstvu.

- Savez se pojavljuje samo kao distributer novca koji FIFA i UEFA namene, bilo kroz zaradu ili donaciju (trava, reflektori), klubovima u Srbiji a nije on taj koji ta sredstva dodeljuje. Međutim, Fudbalski savez Srbije neretko čini i ovo: sredstva od reketaške takse od 3% na svaki međunarodni transfer naplaćuje odmah i odjednom, a ne u dinamici kako Partizanu i svim ostalim klubovima u Srbiji stižu sredstva od transfernog kluba u ratama.

Kako tvrde iz Partizana, tim sredstvima Savez čini donacije u svrhu razvoja fudbala u Srbiji samoreklamirajući se i prećutkujući da fudbalsku Srbiju i njen razvoj, u stvari, najviše i predominantno pomažu naša dva najveća kluba.

Sada priča dobija drugo svetlo. 

Pre samo tri dana čelnici kluba iz Humske saopštili su da Partizan Srpskoj kući fudbala duguje 411.000 evra, a ne oko milion, kako je navedeno iz Stare Pazove. Uvidom u dokumenta se vidi da je dug crno-belih prema FSS 902.914,36 evra. Pritom je ceo minus nastao ove godine, zaključno sa 28. julom.

Tog dana je sklopljen ugovor o zajmu Partizana od FSS u iznosu od 150.000 evra. Pozajmica je tražena sedam dana ranije, a pozitivan odgovor je ubrzo stigao. Pritom su sve pozajmice bez interesa, odnosno kamate, a ne komercijalne, kako se tvrdilo iz Humske.

Iz Stare Pazove je 28. jula, nakon odobrene poslednje pozajmice od 150.000 evra, traženo crno-belima da se izjasne da li se slažu sa konačnim saldom u korist FSS. Elektronskim putem je potvrđeno da su dve strane usaglašene u svim segmentima, izuzev u dva iznosa od 100.000 i 800.000 dinara, odnosno ukupno oko 7.600 evra.

Bombastično su iz Partizana tvrdili da im je FSS reketaškom taksom uzeo 840.000 evra i da su taj iznos uplatili. Iz dokumenata u koje je "Srpski telegraf" imao uvid vidi se da bi Partizan u kasu FSS na ime provizije koju plaćaju svi klubovi trebalo da uplati 815.856 evra. Pritom je dosad leglo 600.850 evra, a crno-beli duguju 230.000 evra. 

Za poslednje četiri godine FSS jeste izricao kazne Partizanu i ostalim klubovima, ali ih je i pokrivao kod UEFA. Tako je FSS Partizanu, počev od utakmice sa Zaglebjem u sezoni 2016/2017. do danas, platio ukupno 450.125 evra. Istina, crno-beli su taj novac uvek vraćali, ali su u zavisnosti od finansijskih mogućnosti kasnili ponekad i po šest meseci.

PROČITAJTE JOŠ: