Aleksander Čeferin
FSS
Aleksander Čeferin

FSS

Aleksander Čeferin, Foto: FSS

Prvi čovek Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin čestitao je večeras Srbiji 100 godina od osnivanja Saveza i zemlji, kako je naveo, fudbalskih virtuoza, poželeo plasman na EURO 2020.

"Dragi prijatelji, izuzetno sam uzbuđen i počastvovan što sam u prilici da zajedno s vama obeležim 100 godina FS Srbije. Srbija je uvek bila zemlja sporta, fudbala, velikih igrača, velikih emocija, ponekad prevelikih, neiscrpan rasadnik talenata. Sve ove vrline prepoznate su u celom svetu. Nema fudbalske zemlje koja ne prepoznaje vaše igračeUvek ste bili poznati po fudbalskim virtouzima i prefinjenim umetnicima koje su kopirali širom sveta", rekao je Čeferin na svečanosti FS S-a u Narodnom pozorištu u Beogradu.

On je dodao da je sve to bilo moguće zahvaljujući izvanrednom radu Saveza.

"Još pre osnivanja Saveza Bačka iz Subotice, Šumadija Kragujevac i BSK udarili su temelj, naravno nijedna priča ne može da prođe bez Partizana i Crvene zvezde, finaliste 1966. i osvajača Kupa sampiona 91. i svetske titule. Ovo rivalstvo, jedinstveno i neponovljivo davno je prevazišlo granice same igre. Tada i kvalitet često prevazilazi mogućnosti. Šta je život bez emocija? Samo prave zemlje imaju takva rivalstva kao što su Real - Barselona, Juventus - Inter, Junajted - Liverpul, Seltik - Rendžera, i za mene Olimpija -Maribor", rekao je Čeferin.

Aleksander Čeferin

FSS

Aleksander Čeferin, Foto: FSS

On je posebno zahvalio predsedniku FS S-a Slaviši Kokezi, njegovom prethodniku Tomislavu Karadžiću, a posebno "svojoj desnoj ruci" Zoranu Lakoviću, za koga je rekao da je jak ambasador Srbije u sedištu Uefe u Švajcarskoj.

"Na kraju moram spomenuti i same igrače koji su pisali istoriju srposkog i svetskog fudbala. Uz veliki rizik da nekog ispustim počev od Moše Marjanovića i Tirnanića, preko Mitića i Bobeka, Bore Kostića, Šekularca, Galića, Vasovicah, Milutinovića, Churkovića, Džajića, Pižona Petrovića, do nesto mađih Piksija Stojkovića, Sinise Mihajlovića, Save Miloševića, Dejana Stankovića, Nemanje Vidića, BranisIava Ivanovića, Kolarova, Matića i Tadića", rekao je Čeferin.

On je pomenuo i velike srpske trenere Miljanića, Boškova, Antića, Boru Milutinović...

"Rezultati su priča za sebe. Srbija je osvajačc EP za mlade u Litvaniji, a posle je ponovila uspeh Čileanaca i postala svetski prvak. Ali, fali vam jedno tamičenje - Evropsko prvenstvo. I kao predsdnik Uefe kažem vam da vas čekamo, u martu imate mogućnost da se plasirate kroz baraž, vi to zaslužujete, znam da je potrebna i sreća, ali sreća prati hrabre. Srećan vam jubilej i neka dugo živi srpski fudbal", zaključio je Čeferin, koji je predao posebnu plaketu Uefe Kokezi.

Kokeza je Čeferinu i Lakoviću uručio posebna priznanja FS S-a.