Pele
Tanjug/Ivan Sekretarev
Pele

Tanjug/Ivan Sekretarev

Pele, Foto: Tanjug/Ivan Sekretarev

Sanjao je o tome kako će postati fudbaler, prolazio kroz razne životne prepreke, ali nije zamišljao koliki će zapravo uticaj taj dečak iz Brazila imati na svetski fudbal i kako će on svetu predstaviti novu dimenziju. 

Otac mu je bio Dondinjo, bivši fudbaler čija je karijera brutalno završena, a Edson je ime dobio po Tomasu Edisonu. Odrastao je u siromaštvu u Sao Paulu, a od detinjstva je zarađivao radeći u prodavnici čajeva.

Otac, koji je igrao za nekoliko manjih brazilskih klubova u svom prvom nastupu se teško povredio pa se možda velika karijera zaustavila na prvom koraku. Vratio se u Bauru, gde je nakon oporavka igrao za klub iz grada, ali svoje znanje prenosio je na malenog Edsona.

Zašto Pele? Prema pričama, Peleov najdraži igrač bio je golman Vasko da Game, Bile, a Edson nije mogao pravilno da izgovori to ime pa je ostao upamćen kao - Pele. Tad nije znao kako to na hebrejskom znači čudo - ono što je on napravio od fudbala. 

Kada je imao vremena, igrao je za nekoliko amaterskih ekipa u Bauruu. Pomagao je ocu koji se zaposlio kao čistač u bolnici, a slobodne trenutke provodio je sa loptom - improviziranom ili onom pravom. Od malog fudbala stigao je i do lokalnog kluba Baurua, čije je juniore predvodio do dve titule prvaka Sao Paula, a trenirao ih je Valdemar de Brito, čovek koji verovao da će Pele postati najbolji svetski fudbaler.

Te 1956. Brito je odveo Pelea na probu u Santos i odmah svoje predviđanje rekao direktorima, a Edson je oduševio nadležne i sa 15 godina završio u brazilskom velikanu, a već 7. septembra 1956. je u 7-1 pobedi protiv Korintiansa u debiju postigao i prvi gol. Već godinu dana kasnije Pele je sa 16 godina bio nezamenjivi deo seniorske ekipe Santosa, a te sezone postao je i najbolji strelac lige.

Te iste godine debitovao je u dresu Brazila u porazu od Argentine (2-1) na Marakani. I dan danas je najmlađi strelac Brazila sa golom koji je postigao u toj utakmici - imao je 16 godina, osam meseci i 14 dana.

Godinu dana kasnije je sa Santosom osvojio i prvu titulu prvaka, a te sezone postigao je 58 golova, što je i dan danas rekord brazilske lige. Te godine svet je upoznao Pelea na Svetskom prvenstvu u Švedskoj, gde je stigao sa poveđenim kolenom. Trebalo je da bude izostavljen iz tima, ali saigrači su insistirali na njegovom ostanku. Najmlađi je igrač koji je ikad zaigrao na Svetskim prvenstvima.

Prvi je put u Švedskoj zaigrao protiv SSSR-a (2-0), a u polufinalu protiv Francuske (5-2) postigao je i het-trik. Još jedan rekord je postavio i kao najmlađi igrač u istoriji svetskih prvenstava sa 17 godina i 249 dana, a dao je i dva gola u 5-2 pobedi protiv Švedske. Nakon utakmice Pele je pao u nesvest, ali Garinča ga je brzo vratio pa su proslavili titulu prvaka.

Real Madrid, Juventus, Mančester junajted, a milanski Inter je načelno uspeo da dogovori prelazak u Evropu, ali izazvalo je to revolt kod navijača Santosa pa je Morati morao sve da raskine na zahtev predsednika Santosa. Godine 1959. Pele nije uspeo da osigura titulu sa Santosom, a godinu dana kasnije vratili su se na tron i plasirali se na Kopa Libertadores.

Najuspešniji su na Kopi Libertadores fudbaleri Santosa bili 1962. kad su u finalu slavili protiv Penarola, a Pele je dao dva gola. Te godine Pele je već proglašen kao najbolji svetski fudbaler, a povredio se protiv Čehoslovačke u grupnoj fazi i nije nastupio do kraja prvenstva, ali Brazil je upravo protiv Čehoslovačke osvojio SP (3-1).

Santos je osvojio i Kopu Libertadores 1963. kao i brazilski Kampeonato Serije A 62., 63., 64. i 65., a Pele je bio glavna okosnica tima. Tek je tada sledio novi odlazak u Evropu sa Brazilom i to na noge Englezima - na njihovom terenu. U međuvremenu ga je predsednik brazilske vlade prozvao 'nacionalnim blagom', prenosi 24sata. 

Pele je došao kao velika zvezda, Brazil kao jedan od favorita za osvajanje titule, a ispali su u grupi. Pobedili su Bugarsku 2-0, Pele je dao prvi gol, ali su zatim izgubili od Mađarske 1-3 i od Portugala istim rezultatom (1-3). Protiv Portugala ga je povredio Žoao Morais, a nije dobio crveni karton pa je ta greška proglašena jednom od najvećih u istoriji svetskih prvenstava. Kako zamene nisu bile dopuštene, Pele je morao da igra do kraja utakmice. Nakon toga rekao je da više nikad neće igrati na SP-u, ali išao je i preko svoje reči.

Odbijao je pozive u reprezentaciju nakon tog susreta, ali ipak se vratio. Bilo je to njegovo poslednje Svetsko prvenstvo, u nedalekom Meksiku. Brazil je redom pobeđivao Čehoslovačku (4-1), Englesku (1-0) i Rumuniju (3-2) u grupnoj fazi, zatim Peru u četvrtfinalu (4-2), Urugvaj u polufinalu (3-1) i Italiju u finalu (4-1).

Tako je sa Brazilom osvojio i svoje treće Svetsko prvenstvo, a poslednju utakmicu u reprezentativnom dresu odigrao je protiv Jugoslavije (2-2), 1971.godine. Tri godine kasnije Pele je napustio Santos i prešao u američki Njujork Kosmos, iako je povremeno znao da odigra službenu utakmicu za Santos. Karijeru je završio 1977. godine na prijateljskoj utakmici između Kosmosa i Santosa.

Nakon karijere postao je uzor mnogim fudbalerima širom sveta, a već tada su počeli njegovi zdravstveni problemi. Morali su da mu izvade desni bubreg. Postao je i Uneskov ambasador dobre volje, izdao je autobiografiju, glumio je u nekoliko filmova, a o njegovom je životu jedan i snimljen.

Nekad je bio najbolji fudbaler sveta, nosio brazilsku reprezentaciju i svoj Santos, izgradio je veliko ime i postao bezvremenska ikona. A danas se Pele iz stana pomera jedino u invalidskim kolicima i to uz nečiju pomoć, godine su ga stigle, a on to teško proživljava.

- Sramota ga je, ne želi da izađe iz kuće, da bude viđen, ma bilo šta za šta mora da napusti kuću. Veoma je ograničen i povučen - otkriva njegov sin.

U karijeri je osvojio tri SP-a, a ovog leta proslavio je 50. godišnjicu osvajanja trećeg Mundijala. Pele je postao jedan od najboljih ikad i prošao je sve - od siromaštva do svojevrsnog osećaja božanstva i natrag do nemoći.

PROČITAJTE JOŠ:

Tagovi