Crvena zvezda - Partizan
FK Crvena zvezda
Crvena zvezda - Partizan

FK Crvena zvezda

Crvena zvezda - Partizan, Foto: FK Crvena zvezda

Skoka Srbije sa 19. na 16. mesto UEFA rang-liste u ovoj sezone je veliki korak napred, ali nedovoljan sa aspekta da samo 15. mesto donosi benefite za naše klubove. Famozno 15. mesto rang liste UEFA donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedno u Ligi Evrope i dva u Ligi Konferencija. Kolika je razlika između 15. i 16. mesta govori činjenica da 16. ne donosi čak ni mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope. 

Da li će naši klubovi uspeti da se domognu 15. mesta?

 

Sledeća sezone bi tako mogla da bude ključna za srpski klupski fudbal, jer može da donese džinovski korak napred, ili ostajanje u zapećku, sa jednim klubom u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tri u kvalifikacijama za Ligu Evrope.  Da šansa za napredak na listi sledeće godine nije mala i da je sasvim realna pokazuje podatak da se uoči starta nove evropske sezone brišu rezultati iz sezone 2016/2017, koja je najblaže rečeno bila loša za srpski klupski fudbal. Osvojeno je svega 2.875 bodova, što je gledano u odnosu na prethodnu kada je Crvena zvezda prezimila u Evropi izuzetno malo - 5.500.

Uprkos tome, i dalje je jasno da srpski klubovi sledeće sezone moraju da imaju bolji učinak od kiparskih, ali i od čeških, hrvatskih, švajcarskih i grčkih, koji nisu daleko iza nas i sigurno će svim silama napasti famoznu 15. poziciju, koja zaista pravi ogromnu razliku. Zato je izuzetno bitno da Crvena zvezda stigne najmanje do grupne faze Lige Evrope i ponovo prezimi u tom takmičenju, kao i da se makar dva od tri kluba koji će igrati kvalifikacije za Ligu Konferencija (Partizan, Vojvodina, Čukarički) domognu grupne faze novoformiranog takmičenja, a da najmanje jedan prođe u nokaut fazu. Naravno, uz sve to ćemo morati da pratimo i rezultate direktnih rivala, ali svakako je dobro što zavisimo isključivo od nas samih. Posebno će biti bitno da u eventualnim direktnim duelima budemo bolji od direktnih rivala, ako nas žreb spoji sa klubovima iz država koje takođe pretenduju na poziciju broj 15.