Luka Milivojević (Kristal Palas)
EPA-EFE/Mike Hewitt
Luka Milivojević (Kristal Palas)

EPA-EFE/Mike Hewitt

Luka Milivojević (Kristal Palas), Foto: EPA-EFE/Mike Hewitt

Vilfrid zaha je prvi fudbaler u Premijer ligi koji je odbio da klekne pred početak meča, a to se radi u znak podrške borbi protiv rasne diskriminacije.

Zaha je posle sudijskog zvižduka za početak meča Kristal palas - VBA (1:0) ostao da stoji. 

- Nema ispravne ili pogrešne odluke, ali je za mene klečanje postalo rutinski deo pre početka utakmica i postalo je nevažno klečimo li ili stojimo, jer nas vređaju. Kao društvo, trebamo da uradimo više prilikom edukacije u školama i kompanije koje se bave društvenim mrežama trebaju da imaju stroža pravila prema onima koji vređaju - rekao je Zaha danas.

Vilfrid Zaha

EPA/MikeHewitt

Vilfrid Zaha, Foto: EPA/MikeHewitt

Zaha je ranije najavio da će prestati da kleči.

O njegovoj odluci i jučerašnjem potezu pričao je kapitan Palase i jedini strelac na meču Luka Milivojević:

- Pričali smo u petak o tome. U potpunosti ga podržavam. Želim da kažem da mi klečimo kako bismo primerom pokazali ljudima da smo protiv rasizma. Taj primer može da bude kad deca gledaju fudbal s porodicom i počmu da postavljaju pitanja. Mogu da pitaju zašto to igrači rade. Ovo je savršeno vreme za objašnjenje. Vilfrid je otišao malo dalje, napravio je to na svoj način i ja i saigrači stojimo u potpunosti iza toga. Znam za šta se on bori.

Zaha je u više slučajeva bio žrtva rasizma. Među onima koji su mu uvrede uputili putem društvenih mreža bio je i jedan 12-godišnjak.

PROČITAJTE JOŠ: