Dejan Stanković
FK Crvena zvezda
Dejan Stanković

FK Crvena zvezda

Dejan Stanković, Foto: FK Crvena zvezda

Zvezda će uraditi sve, pogotovo ja, da uđe u Ligu Evrope. Dao bih litar krvi za to.

Ovako je Dejan Stanković govorio posle eliminacije od Omonije u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a uoči baraža za LE protiv Ararat-Jermenije.

Pokušaćemo da prođemo grupnu fazu Lige Evrope

Odmah posle derbija ide gostovanje Hofenhajmu (četvrtak, 21) u Ligi Evrope. Koliko može Zvezda u grupi u kojoj su još Gent i Liberec?

- Očekuje nas naporan ritam, igraćemo gotovo na svaka tri dana. Eto, odmah posle derbija počinjemo pripreme za utakmicu protiv Hofenhajma. Nema lakih protivnika u grupnoj fazi evropskih takmičenja, a svakako ćemo dati maksimum da ostvarimo što bolji rezultat i pokušamo da prođemo grupu.

Mesec dana kasnije, na pitanje da li bi ponovo dao litar krvi za pobedu, ovog puta u 163. večitom derbiju (sutra u Humskoj,17), Zvezdin trener u intervjuu za „Alo!“ ističe:

- Odgovor se ne razlikuje mnogo, svi znamo koliko pobeda u derbiju znači zvezdaškoj javnosti. U ovakvoj utakmici nema kalkulisanja, idemo da ostavimo poslednji atom snage i srce na terenu, verujemo da će to biti dovoljno da savladamo večitog rivala.

Prethodni derbi je za navijače bio razočaravajući. Da li je to motiv više za vas da Zvezda pobedi ili predstavlja dodatni teret?

- Večiti derbi je meč za koji nije potreban dodatni motiv. Najveća utakmica u srpskom fudbalu, za koju žive svi navijači Crvene zvezde. Naši momci su spremni da pokažu zašto se nalazimo na prvom mestu Superlige Srbije i obraduju sve Zvezdine navijače.

Igrači Zvezde

FK Crvena zvezda

Igrači Zvezde, Foto: FK Crvena zvezda

Da li sa igračima imate drugarski odnos, kako se ponekad učini tokom utakmice? Kako izgleda vaš odnos kad nema kamera - da li ste strogi?

- Crvena zvezda je velika porodica, trudim se da sa svakim igračem izgradim poseban odnos, što je preduslov za uspeh. Međutim, u svakom trenutku se zna ko se nalazi na kojoj poziciji, kad se radi profesionalizam je na visokom nivou. Najbitnije je da igrači imaju poverenja u mene, kao i ja u njih. Atmosfera je jedna od najbitnijih stavki za postizanje dobrih rezultata, na čemu radimo svakodnevno.

Dodatna pažnja u Italiji

Iz razgovora s prijateljima Italijanima primećujete li da sad, s vama na klupi, gledaju drugačije na Zvezdu?

- Sigurno da je mojim dolaskom na klupu Crvenoj zvezdi dodatno posvećena pažnja u Italiji. Međutim, ne mislim da je to značajnija razlika, jer Zvezda je najveći klub sa ovih prostora, evropski i svetski prvak, i svuda uživa poštovanje. Rezultati iz prethodnih nekoliko godina dodatno su tome doprineli.

Zvezda nikad nije osvojila četiri titule zaredom, da li biste voleli da vi budete upisani u istoriji po tome?

Srbija može na EP

Kakva su vaša očekivanja od reprezentacije Srbije u finalu baraža Lige nacija protiv Škotske?

- Imamo priliku da se plasiramo na Evropsko prvenstvo i sigurno da će momci dati sve od sebe da prođu dalje i ostvare ogroman uspeh.

- Zaista bi bio veliki rezultat ukoliko bismo uspeli i četvrtu godinu zaredom da osvojimo titulu. Odlično smo počeli i verujem da, ukoliko budemo nastavili ovako, nećemo imati većih problema da to i ostvarimo. Bila bi velika čast za mene da tako nešto postignemo.

Žalite li zbog eliminacije iz Lige šampiona ili je možda bolje što će Zvezda igrati u Ligi Evrope, gde će imati veće šanse u takmičenju?

- Cilj koji smo postavili na početku sezone jeste da igramo evropsko takmičenje, u čemu smo uspeli. Još gradimo tim i to je ono što je najbitnije u ovom trenutku. Imali smo veliku želju da uđemo u Ligu šampiona, međutim, sezona je specifična, igrala se po jedna utakmica u kvalifikacijama, što nam je dodatno otežalo put. Znajući u kakvim uslovima se igralo, zadovoljni smo što smo uspeli da obezbedimo grupnu fazu Lige Evrope - zaključuje Dejan Stanković, trener prvaka Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: