Aleksandar Kolarov
EPA/Koca Sulejmanovic
Aleksandar Kolarov

EPA/Koca Sulejmanovic

Aleksandar Kolarov 2013. u duelu sa Ivicom Olićem, Foto: EPA/Koca Sulejmanovic

Štimac se osvrnuo na 1991. godinu kada je Zvezda postala prvak Evrope ističući da se na nju nije gledalo kao na srpski klub.

"Balkan je uvek obilovao fudbalskim talentima, a Crvena zvezda je bila vizit karta jugoslovenskog fudbala. To nije bio srpski već jugoslovenski tim, napravljen od najboljih balkanskih fudbalera tog vremena. Hrvati Robert Prosinečki i Goran Jurić, Crnogorci Dejan Savićević, Slobodan Marović, Makedonci Darko Pančev i Ilija Najdoski, Bosanac Refik Šabanadžović. Bili su nepobedivi. A Jugoslavija je tada imala sjajnu reprezentaciju koja bi sigurno dominirala svetom devedesetih godina prošlog veka - rekao je Štimac a onda se osvrnuo i na Jugoslaviju kao državu.

Govoreći o poslednjem Mondijalu 1990. u Italiji na kojem je nastupala Jugoslavija, Štimac je istakao da su svi igrači rasli i igrali zajedno.

"Bili smo prijatelji ali nas je onda rat razvojio. Mi nismo želeli zlo našim prijateljima, ali za Hrvate je najveće zadovoljstvo bilo pobediti Srbiju, zato što su se mnogi Srbi borili protiv Hrvata. Vi ste sada u sličnoj situaciji sa Rusijom. Za Ukrajinu je najveća sreća da pobedi Rusiju. Tako je nama bilo sa Srbijom. Dok sam bio selektor Hrvatske igrali smo protiv Srbije, u kvalifikacijama za SP 2014. godine. U Zagrebu smo pobedili 2:0, dok je u Beogradu bilo 1:1", poručio je Štimac.

Igor Štimac

EPA/Julien Warnand

Igor Štimac, Foto: EPA/Julien Warnand

Potom je prešao u vode politike.

"Jugoslaviju su napravili komunistički lideri. Mnogo nacija je bilo pod jednom zastavom. Sve te zemlje su znale da će se pre ili kasnije postaviti pitanje samostalnosti. Svi su znali da će se to desiti. A kada je došao taj dan, lideri su uveli zemlje u rat, sve zbog političkog interesa. Trebalo je da se to uradi mirno, a ne na taj način, koji je doneo patnju milionima ljudi".

Na kraju je poručio da veruje da Srbi i Hravti mogu da žive u miru.

"Naravno da je moguće! Ali obe države moraju da odrade veliki posao na planu približavanja. Mi smo susedi i moramo da živimo kao susedi, a ne kao neprijatelji", poručio je Štimac.

Komentari (1)

KOMPLEKSASI

22.03.2018 18:05

po tome ni Barselona nije Spanski klub, ili, ma glupo je i nabrajati. Siroti mali hrcki.