Dušan Tadić
EPA-EFE/OLAF KRAAK
Dušan Tadić

EPA-EFE/OLAF KRAAK

Dušan Tadić, Foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK

U utorak počinje novo izdanje Lige šampiona, specifično po mnogo čemu, zbog pandemije koronavirusa. Početak takmičenja je pomeren za više od mesec u odnosu na uobičajeno, a uz to većina klubova nije pravila bombastične transfere zbog krize koja je potresla fudbal zbog korone. U prošloj sezoni, koja je zbog pandemije okončana na neutralnom terenu u Lisabonu igranjem "fajnal-ejt" turnira, trijumfovao je Bajern koji je u finalu savladao Pari sen Žermen 1:0 i tako stigao do šeste titule prvaka Evrope. Bajern i ove sezone važi za glavnog favorita jer je sačuvao praktično celu ekipu (otišao samo Tijago Alkantara) i dodatno se pojačao, ali peharu se nadaju i Barselona, Mančester Siti, Real, Liverpul, Juventus...

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

 

Za ljubitelje fudbala u Srbiji Liga šampiona će biti veoma zanimljiva iako ove sezone naš fudbal neće imati predstavnika u takmičenju, posle dve vezane sezone u eliti, Crvena zvezda je ove godine morala da se zadovolji plasmanom u Ligu Evrope. Uprkos tome, imaće ko da predstavlja srpski fudbal - to su trener Marko Nikolić i 15 fudbalera, kao i sudija Srđan Jovanović koji će u prvom kolu suditi meč Real - Šahtjor i jasno je da će ove jeseni biti redovan na mečevima elite. 

Čast Srba u Ligi šampiona braniće trener Marko Nikolić, golmani Stefan Drljača i Filip Stanković, kao i fudbaleri Aleksandar Kolarov, Ivan Šaponjić, Slobodan Rajković, Luka Jović, Marko Grujić, Lazar Ranđelović, Dušan Tadić, Nemanja Gudelj, Sergej Milinković Savić, Nemanja Matić, Lazar Samardžić, Nemanja Radonjić i Danijel Aleksić.

SASTAVI GRUPA

A grupa: Bajern, Atletiko , Salcburg, Lokomotiva

B grupa: Real , Šahtjor, Inter, B. Menhengladbah

C grupa: Porto, M. Siti, Olimpijakos, Marselj

D grupa: Liverpul, Ajaks, Atalanta, Mitjilend

E grupa: Sevilja, Čelsi, Krasnodar, Ren

F grupa: Zenit, Dortmund, Lacio, Klub Briž

G grupa: Juventus, Barselona, Dinamo Kijev, Ferencvaroš

H grupa: PSŽ, M. Junajted, Lajpcig, Bašakšehir

Spisak Srba koji će učestvovati u Ligi šampiona predvodi kapiten Orlova Aleksandar Kolarov. Levi bek je praktično redovni učesnik Lige šampiona više od decenije, sad je promenio klub i pokušaće da sa Interom dogura što dalje. Prolaz grupe ne bi smeo da bude sporan za Inter, a Antonio Konte je već dokazani majstor za eliminacione mečeve, pa ne bi bilo iznenađenje da Neroazuri doguraju daleko, možda čak i do polufinala. Moguće je da u nekom trenutku, uz Kolarova, u Interu šansu dobije i Filip Stanković. Mladi golman, sin Dejana Stankovića, licenciran je za elitu i ne bi bilo iznenađenje da debituje ove jeseni u Ligi šampiona u dresu Intera. 

Jedini trener koji će braniti čast Srbije u Ligi šampiona ove sezone je Marko Nikolić. U dva navrata trener Partizana sa crno-belima nije uspeo da se domogne elite, ali sa moskovskom Lokomotivom jeste, i to direktno, kao drugoplasirani u šampionatu Rusije. Lokomotiva ima izuzetno tešku grupu i bio bi podvig da u konkurenciji Bajerna, Atletika i Salcburga osvoji i treće mesto, ali je izvesno da će Nikolić pokušati da i sa Lokomotivom, kao i nedavno sa Videotonom, pokušati da ostvari zapažen učinak u Evropi. Moguće je da šansu kod Nikolića u Ligi šampiona dobije i iskusni štoper Slobodan Rajković koji je nedavno stigao u klub. 

Jedan od momaka koji će predstavljati Srbiju u Ligi šampiona, a za koga gotovo izvesno nikad niste čuli je i Stefan Drljača. Mladi 21-godišnji golman Borusije iz Dortmunda trenutno brani za drugi tim, ali je registrovan za elitno takmičenje. Drljača je rođen u Nemačkoj, dete je srpskih emigranata, ali ima i naš pasoš. 

Još jedan fudbaler koji je rođen u Nemačkoj, a ima i srpsko državljanstvo, će pokušati da se izbori za minutažu u eliti. To je Lazar Samardžić, momak koji je igrao za sve mlađe selekcije Nemačke, ali postoje najave da će "promeniti dres" i da će uskoro debitovati za "orliće". Ima samo 18 godina, igra na poziciji ofanzivnog veziste i predviđa mu se velika budućnost. Rođen je u Berlinu, igrački je školovan u Herti, a od nedavno je član Lajpciga. 

PAROVI PRVOG KOLA

UTORAK, 20. OKTOBAR

GRUPA E Čelsi - Sevilja 21 Ren - Krasnodar 21

GRUPA F Zenit - Briž 18.55 Lacio - Dortmund 21

GRUPA G Dinamo Kijev - Juventus 18.55 Barselona - Ferencvaroš 21

GRUPA H PSŽ - Mančester Junajted 21 Lajpcig - Bašakšehir 21

SREDA, 21. OKTOBAR

GRUPA A Salcburg - Lokomotiva Moskva 18.55 Bajern - Atletiko 21

GRUPA B Real - Šahtjor 18.55 Inter - B. Menhengladbah 21

GRUPA C Mančester Siti - Porto 21 Olimpijakos - Marselj 21

GRUPA D Ajaks - Liverpul 21 Midtjiland - Atalanta 21

Srbin koji može da se nada trofeju, ali ne i velikoj minutaži u takmičenju je Luka Jović. Napadač Reala je ostao u klubu uprkos pisanjima medija koji su ga selili i biće deo tima Zinedina Zidana, ali verovatno sa malom minutažom. Real se nije pojačao, ali je sačuvao celu šampionsku ekipu koja je podigla pehar u Španiji i izvesno je da niko ne sme da otiše Madriđane iz trke ta titulu. 

Porto Marka Grujića, Marselj Nemanje Radonjića i Olimpijakos Lazara Ranđelovića će u C grupi Lige šampiona ravnopravno konkurisati za drugo mesto i plasman u nokaut fazu iza neprikosnovenog Mančester Sitija koji se silno pojačao posle debakla u prethodnoj sezoni i sramne eliminacije od Liona u četvrtfinalu. Navijači Građana se nadaju da je ova sezona konačnon "ta", ali je veliko pitanje da li četa Pepa Gvardiole konačno može do samog kraja. 

Ajaks Dušana Tadića, polufinalista Lige šampiona od pre dve sezone, ne spada u red kandidata za pehar, a i grupa mu je takva da će se sa Atalantom ravnopravno boriti za prvo mesto iza Liverpula i plasman u nokaut fazu. 

Lacio Sergeja Milinkovića Savića je favorit za drugo mesto u F grupi, jer deluje da je kvalitetniji od Zenita, dok bi prvo mesto trebalo da bude rezervisano za Borusiju iz Dortmunda, a poslednje za Briž.

Junajted Nemanje Matića se vratio u elitu, a imajući u vidu žreb, ne bi smeo da ima probleme da se plasira u nokaut fazu zajedno sa Pari sen Žermenom, mada će Lajpcig, iako slabiji nego lane, biti izazivač Đavolima u poteri za drugim mestom. U toj grupu debitant u eliti Bašakšehir sa Danijelom Aleksićem može samo da se nada nekom bodu, ali ne nečem više od toga. 

PROČITAJTE JOŠ: