162. večiti derbi! Crvena zvezda - Partizan
ALO!/Marko Metlaš
162. večiti derbi! Crvena zvezda - Partizan

ALO!/Marko Metlaš

162. večiti derbi! Crvena zvezda - Partizan, Foto: ALO!/Marko Metlaš

Čelnici FS Kipra su dali garancije UEFA da su spremni da daju stadione i organizacionu logistiku, od klubova iz ovog regiona na Rajskom ostrvu igrali bi utakmice iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije. Narednih dana očekuje se potvrda odluke, koja će predstavljati ogroman hendikep za Crvenu zvezdu, Partizan, Vojvodinu i TSC.

Igranje bez publike je prinudna mera za prva dva kola kvalifikacija, a verovatno i do kraja, ali i u takvim okolnostima domaćinstvo nije zanemarljiva prednost. O takvom epilogu čelnici srpskih klubova razmišljaju već duže vreme, spremali su se i na takav scenario, a sada je blizu i potvrda da će im posao na taj način da bude otežan.

Prvi srpski klub koji će odigrati utakmicu na evropskoj sceni biće Crvena zvezda u kvalifikacijama za Ligu šampiona, 18. ili 25. avgusta. Za Partizan i TSC takmičenje za plasman u Ligu Evrope počinje 27. avgusta, startovaće od prvog kola. Vojvodina, kao povlasticu za osvajanje Kupa Srbije, čekaće 17. septembar za početak od druge runde. Zvezda do plej-ofa igra jednu utakmicu, a u eventualnoj završnoj rundi za plasman u Ligu šampiona čekaće je dva meča. U Ligi Evrope nema dvomeča, što sigurno komplikuje posao, pogotovo Partizanu koji se u evrokupovima uvek uzdao u domaći teren.

Da li će domaćini biti Nikozija, Larnaka, ili Limasol, biće određeno naknadno, ali realno je da sva tri veća grada sa Kipra budu uključena u domaćinstvo. UEFA pravi strategiju, sa trenutno jasnom vizijom da je najbolje rešenje da upravo na Rajskom ostrvu igraju ekipe sa epidemiološki posebno nestabilnih područja. U Srbiji je u julu zabeležen veliki porast zaraženih koronavirusom, što je fudbalske klubove iz naše zemlje dovelo u situaciju da se u UEFA posmatraju na poseban način.

Kvalifikacije će se igrati, fudbal "ne sme" opet da stane, ali će se posebna pažnja poklanjati bezbednosnim i medicinskim protokolima. Klubovi dobijaju precizne preporuke oko testova na koronavirus i prijavu zaraženih pred utakmice. Mečevi se neće odlagati u slučaju nekoliko bolesnih igrača, tretiraće se kao povređeni.

PROČITAJTE JOŠ: