Dušan Tadić
Alo Marko Metlas
Dušan Tadić, Foto: Alo Marko Metlas

UEFA je zvanično uvela novi sistem kvalifikacija, ali i baraža za Svetsko prvenstvo 2022. godine. Vladajuće telo evropskog fudbala objavilo je da će se 55 državnih timova, koji će se boriti za 13 mesta na planetarnom šampionatu u Kataru, biti podeljeno u deset grupa. Pobednici svih tih deset grupa će izboriti direktan plasman na kontinentalni šampionat, dok će drugoplasirani ići u baraž zajedno sa još dva tima iz Lige nacija koji nisu preko kvalifikacija overili vizu za Katar.

Dvanaest reprezentacija koje izbore pravo da igraju baraž će biti podeljene u tri grupe, u kojima će se igrati polufinala i finale, koji će doneti odluku o preostala tri evropska učesnika Svetskog šampionata.

U kvalifikacijama za prethodno Svetsko prvenstvo u Rusiji, na kojem je titulu osvojila Francuska, reprezentacije su bile podeljene u devet grupa i pobednici su se direktno plasirali, dok je osam drugoplasiranih išlo u baraž, u kojima su se igrala po dva meča. Srbija je na Mondijal u Rusiji otišla tako što je bila prva u grupi ispred Velsa, Irske, Gruzije, Austrije i Moldavije. 

Srbija će u žreb kvalifikacija za naredni Mondijal ući najverovatnije iz drugog šešira, mada može da padne i u treći ukoliko ne izbori plasman na EURO.

PROČITAJTE JOŠ: