Radomir Antić
Alo/Marko Metlaš
Radomir Antić

Alo/Marko Metlaš

Radomir Antić, Foto: Alo/Marko Metlaš

Tuižna vest je uznemirila Srbiju ovog 6. aprila - otišao je Radomir Antić. Legendarni trener, jedini čovek koji je vodio sa klupe sva tri španska velikana - Real, Barselonu i Atletiko, izgubio je poslednju bitku. Antić je istinska legenda ne samo srpskog, već i evropskog fudbala.

Antićev period na klupi Orlova,od 2008. do 2010. godine, već 10godina pamtimo sa sve većom setom i samo je tokom kratkog i uspešnog rada Slavoljuba Muslina u kvalifikacijama za Mondijal u Rusiji bilo nagovešteno da bi Srbija na terenu ponovo mogla da izgleda kao krajem prve decenije ovog veka.

Od 2008. do 2010, pod Antićevim vođstvom reprezentacija i navijači postali su jedno, podele su bile svedene na dosad najmanje mere, a reprezentacija je u Južnoj Africi bila najbliža uspehu na velikom takmičenju u poslednjih 20 godina. Antić je preuzeo reprezentaciju posle smene Havijera Klementea i u potpunosti je renovirao, dao je ključne uloge u timu Nenadu Milijašu, Milanu Jovanoviću i Milošu Krasiću, koji su u kombinaciji sa tad već prekaljenima Nemanjom Vidićem, Dejanom Stankovićem i golmanom Vladimirom Stojkovićem činili kičmu ekipe koja je osvojila prvo mesto u kvalifikacionoj grupi, ispred favorizovane Francuske.

Antiće za više od dve godine na selektorskoj klupi vodio Srbiju, od njene samostalnosti, na ukupno 28 utakmica i po tome je i dalje rekorder od svih deset trenera od 2006. godine do danas. Za to vreme su "orlovi" zabeležili 17 pobeda, tri remija i osam poraza. Iako je uspeh izostao u Južnoj Africi, pre svega zbog spleta nesrećnih okolnosti, "Misterovi" rezultati na klupi Srbije bili su značajni i u kombinaciji sa njegovom reputacijom su oživeli uzdrmanu veru ljubitelja fudbala u reprezentaciju koja se obrukala u prehodnim kvalifikacijama za EURO 2008.