Mondijal
EPA,AP
Mondijal

EPA,AP

Mondijal, Foto: EPA,AP

Svetsko prvenstvo u fudbalu, najgledaniji sportski događaj uz Olimpijske igre, traje već punih 80 godina i imalo je svoje 21 izdanje, poslednje u Rusiji 2018, a naredno u Kataru za dve godine. Brazilac Pele, po mnogima najbolji fudbaler planete, jedini je fudbaler koji je osvojio tri titule svetskog prvaka, i taj rekord će verovatno zauvek ostati nedostižan, najbolji strelac svih Mondijala je Miroslav Kloze, a zanimljivo je da među ostalim pojedinačnim rekordima mesto imaju i dva Srbina, kao i dve legende koje su kao treneri radili u Crvenoj zvezdi i Partizanu. U pitanju su Milorad Arsenijević - Balerina, Velibor Bora Milutinović, Lotar Mateus i Valter Zenga.

Milorad Arsenijević - Balerina

Legendarni fudbaler i selektor Jugoslavije ušao je u istoriju planetarnih šampionata kao prvi čovek koji je učestvovao i kao igrač i kao trener. Arsenijević (1906-1987) je kao igrač bio učesnik prvog Mondijala 1930. godine, kad je u Urugvaju odigrao sva tri meča za selekciju Kraljevine Jugoslavije. Dvadeset godina kasnije, 1950. godine u Brazilu, Arsenijević je predvodio FNR Jugoslaviju kao selektor. Više uspeha je imao kao igrač, jer je bio treći na planeti, ali da ne bude tako uspešan kao selektor uticao je žreb, kao i neobičan sistem takmičenja. Jugoslavija je na SP u Brazilu svrstana u grupu sa domaćinom. Ostale rivale iz grupe Jugoslavija je deklasirala (Švajacarsku 3:0 i Meksiko 4:1), ali je onda u meču odluke, pred 142 hiljade ljudi na Marakani, poražena od Brazila - 0:2. Sistem takmičenja je bio takav da su samo pobednici četiri grupe išli u završnu borbu za pehar koji je na kraju pripao Urugvaju, pobedom u epskom finalu nad domaćinom turnira.

Velibor Bora Milutinović

Bora Milutinović

Alo!/Marko Đoković

Bora Milutinović, Foto: Alo!/Marko Đoković

Legendardni srpski stručnjak rođen u Bajinoj Bašti, koji nikad nije bio selektor domovine, bilo Jugoslavije ili Srbije, upisan je zlatnim slovima u istoriju svetskog fudbala. Milutinović (74) je vodio čak pet različitih reprezentacija na pet SP, što je uz njega uspeo još samo legendarni Brazilac Karlos Alberto Pareira. Iskusni stručnjak, koji trenutno živi i radi u Kataru, je bio kao selektor na pet uzastopnih šampionata planete - 1986. (Meksiko), 1990. (Kostarika), 1994. (SAD), 1998. (Nigerija), 2002. (Kina). Da to dostignuće bude još veće, Milutinović se potrudio nesvakidašnjim uspehom, prve četiri selekcije je doveo najmanje do osmine finala, a Kina od te 2002. godine nije stigla čak ni do plasmana u baraž za SP. Bivši fudbaler Partizana je uz nabrojanih pet selekcija bio i na klupama Jamajke, Iraka i Hondurasa, ali sa njima se nije domogao SP. Pareira (75) je bio svetski prvak sa Brazilom 1994. godine (vodio ih je i u Nemačkoj 2006), a na SP je još vodio i Kuvajt (1982), Emirate (1990), Saudijsku Arabiju (1998), i Južnu Afriku (2010).

Valter Zenga

Nekadašnji golman, koji je kao trener Crvene zvezde osvojio titulu prvaka Srbije 2006. godine, takođe je velika legenda svetskog fudbala. Zenga (60) je gol Azura branio od 1988. do 1992. i na njemu stajao 58 puta, a na Mondijalu u Italiji 1990. je postavio rekord koji je i dan danas nedostižan. Zenga nije primio gol na pet vezanih mečeva na pomenutom SP, a ukupno je bio nesavladan čak 517 minuta. Bivši trener Zvezde nije primio golove protiv Čehoslovačke, SAD i Austrija u grupnoj fazi, kao ni protiv Urugvaja u osmini finala i Irske u četvrtfinalu, da bi ga savladao tek Argentinac Klaudio Kaniđa u 67. minutu polufinalnog duela, koji je okončan remijem 1:1 i porazom Italije na penale.

Lotar Mateus

Lotar Mateus

AP Sam Navarro

Lotar Mateus, Foto: AP Sam Navarro

Nemac je istinska je legenda svetskog fudbala i planetarnih šampionata. Bivši trener Partizana, koga navijači crno-belih obožavaju jer je njihov klub uveo u Ligu šampiona 2003. godine, je rekorder, ali i suvlasnik jednog od rekorda planetarnih šampionata. Mateus (59) je učestvovao na pet Svetskih šampionata (1982, 1986, 1990, 1994, 1998), što je uz njega uspeo samo još Meksikanac Antonio Karbahal (1950, 1954, 1958, 1962. i 1966). Mateus je međutim samostalni rekorder po broju utakmica na šampionatima planete, odigrao ih je čak 25. Legendardni fudbaler, koji je za Nemačku odigrao čak 150 utakmica i postigao 23 gola, uspeo je i da se popne na svetski tron - 1990. godine, posle dva vezana poraza u finalima - 1982. od Italije, 1986. od Argentine.