FK Crvena zvezda, FK Partizan
Marko Metlaš
FK Crvena zvezda, FK Partizan

Marko Metlaš

FK Crvena zvezda, FK Partizan, Foto: Marko Metlaš

Ko je više zaslužio pobedu?

 

Remi, kakav god da je, i šta god da se dešavalo na terenu, a bilo je svega i svačega, u ovom trenutku mnogo znači i jednima i drugima, pre svega jer bi poraz uneo dodatni nemir u oba tabora. 

Partizan je posle očajnog starta sezone i promene trenera, sa gotovo potpuno novim timom ušao u derbi, i čudnom odlukom trenera Aleksandra Stanojevića, bez ofanzivnih igrača Bajbeka i Holendera u protokolu, što je verovatno i imalo presudan uticaj na ishod utakmice. I takav Partizan je međutim imao potpuno otvoren put ka pobedi, do koje bi izvesno i stigao da je Lazar Marković makar senka igrača kakav je bio do pre tri, četiri godine. Njegov neiskorišćen zicer u finišu preskupo je koštao crno-bele. Uprkos činjenici da nije trijumfovao, Partizan ima razloga za zadovoljstvo posle derbija, jer je sačuvao nepobedivost u derbijima i produžio seriju na pet utakmica (tri u prvenstvu i dva u kupu) u kojima nije izgubio od najljućeg rivala. To može mnogo da znači crno-belima u narednom periodu, pogotovo jer će u sledećem derbiju Stanojević imati formiran novi, potpuno renovirani tim. 

Zvezda nije uspela da pobedi Partizan iako je delovalo da će i bez Gelora Kange i Mirka Ivanića konačno uspeti da prekine crni niz u derbijima. Izvesno je da bi sa njima dvojicom u timu Zvezda bila dominantnija na terenu, ali i ovako je crveno-belima pripao slađi deo kolača. Uz to, Zvezda je, za razliku od nekoliko prethodnih derbija, konačno dominirala u posednu i napravila nekoliko izglednih prilika. Zadržana je bodovna distanca u odnosu na Partizan, sačuvan je mir u kući pred start evropskih bitaka, a ono što je najvažnije za crveno-bele je da su posle četiri vezana derbija bez datog gola konačno zatresli mrežu najljućeg rivala, pa makar i sa penala. Šta god pričali u Zvezdi, jasno je kao dan da bi novi neuspeh protiv "nikad slabijeg Partizana", kako reče Zvezdan Terzić, uznemirio ekipu koja je ionako na udaru dela navijača jer ne može "taj i takav Partizan" da pobedi već punih pet utakmica. Pogotovo jer su navijači Zvezde većinom pre utakmice pitali samo sa koliko će razlike pobediti "očajni Partizan". Iako im se želja nije ostvarila, pa će morati da čekaju na pobedu u derbiju najmanje do proleća, za klub je najvažnije da je osvajanjem boda sačuvan mir u kući, overena titula i "mirna Bačka". 

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Djoka

19.10.2020 11:21

Da li ste pre objavljivanja ove tzv analize pročitali istu. Za one koji nisu gledali utisak je ok. Spominjete sudiju koji je bio najgori akter tzv derbija. Da je dosudio ovo da je da je disudio ono ali nije. Ukoliko je povlačenje za dres, ruku žuti karton zašto mije dat Asanu ? Zašto nije sankcionisamo nesportsko ponašanje trenera Stanojevića ? Zašto je Zvezdin igrač dobio drugi žuti ? Zašto igrači Partizana nisu dobili žute kartone za gaženje prptivnika ?