Bojan Matić, FK TSC, FK Partizan
Twitter/FK Partizan

Srbija se može pohvaliti ekipom koja postiže sjajne rezultate iako je sve utakmice odigrala van svog grada! Reč je o novajliji i hitu šampionata timu TSC. Kao domaćin igra u Senti pošto se gradnja stadiona u Bačkoj Topoli tek privodi kraju. Momci koje predvodi trener Zoltan Sabo istinsko su osveženje i kost u grlu svim superligašima. Biju svoje bitke i ne obaziru se na druge. Trenutno su četvrti, a koronavirus, zbog koga je prekinut šampionat Srbije, pokvario je mnoge planove.

Na početku cilj je bio opastanak, pa plej-of, a onda su ambicije porasle?

- Nije tajna da smo planirali plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Veliki je žal zbog prinudnog odmora i to baš u periodu kada samo u odličnoj formi. Sve smo izračunali. U slučaju plasmana mečeve bi igrali na stadionu Partizana, bar je tako rekao predsednik Janoš Žemberi - jadikuje trener Sabo, nekada prvotimac crno-belih i internacionalac u Južnoj Koreji.

Još uvek ima šanse?

- Ne brinem za tim, formu, rezultate… ali situacija je takva da čovek ništa ne može ništa da planira. Obezbedili smo plej-of i živimo u nadi da će se liga odigrati do kraja kada se suzbije virus. Na tabeli je zanimljiva situacija, čeka se rasplet i u kupu…

Orban otvorio akademiju

FS Mađarske donirao je 9,5 miliona evra za izgradnju najsavremenije akademije sa centralnim stadionom, četiri pomoćna terena i sobama za smeštaj igrača. Svečano je otvorio Predsednik mađarske vlade Viktor Orban. - Prirodno je da sport spaja ljude, ali u slučaju Mađarske i Srbije nije uobičajeno. Imali smo mnogo stvari koje su nas razdvajale. Živimo u Evropi gde oni koji su za razdor ne prolaze, već oni koji su za zajedništvo, a Srbi i Mađari su odabrali zajedništvo - rekao je Orban.

Kako objašnjavate uspon TSC koji je drag svim iskrenim ljubiteljima fudbala u Srbiji?

- Stručnost, uigranost i kontinuitet. Formula je jednostavna, ne i lako primenjiva u našim uslovima. Još u Prvoj igi Srbije počeli smo formiranje tima i nadogradnju. Na svakih šest meseci uvodili smo 1-2 nova igrača. Tako smo stekli osnovu za rotaciju, a zimus su Zec i Đurić pojačali konkurenciju u napadu i tako smo zaokružili celinu. Sreća prati hrabre, a mi smo baš takav tim. Ne predajemo se, rivale poštujemo, ali u svaku utakmicu ulazimo sa namerom da pobedimo i to se isplatilo.

U redovima TSC procvetali su Lukić, Silađi, golman Filipović…?

- Zdrava smo sredina, nema trzavica, finansijskih problema i ko želi da napreduje dobiće šansu. Lukić je uvek bio sjajan potencijal, prošao je Partizanovu školu i kod nas doživeo punu zrelost. Silađi je đak Vojvodine i u kontinuitetu pruža vrhunske partije. Ima još dosta fudbalera koji zaslužuju sve pohvale. Trenutno su u svojim kućama i čekaju dalje instrukcije.

Svaki klub ima i probleme?

- Nama je najveći putovanje u Sentu, koja je udaljena 30 kilometara, na utakmice kada smo domaćini. Vrednim Senčanima se od srca zahvaljujemo, a mi smo im podarili dosta odličnih utakmica. Za polovinu septembra planirano je otvaranje našeg stadiona u Bačkoj Topli ukoliko najnoviji događaji ne prolongiraju gradnju.

Plodno područje

U redovima AIK-a, sada TSC-a stasali su braća Žigić, Tadić, aktuelni direktor Palađi, Kaluđerović… pa nema sumnje da je to plodno područje kome je nedstajala infrastruktura za bolje rezultate. - Krenuli smo sad sa dovođenjem omladinaca i kadeta, koji treba da prave razliku. Generacija 2005. je iz okoline, dok su stariji iz drugih mesta - kaže direktor Palađi.

Dobri rezultati i za Vas su odskočna daska?

- Čudan je moj put u TSC. Bio sam sportski direktor, a po rastanku sa trenerom Predragom Roganom posle trećeg kola u Prvoj ligi Srbije postao sam trener prvog tima. Takoreći 2 u 1. Imao sam pomoć predsednika Janoša Žemberija i direktora Sabolča Palađija. Dobro sam znao ekipu tako da mi nije trebao period uhodavanja. Imam ugovor još dve godine i sve misli okrenute su TSC-u. Iako znam mađarski, korejski, engleski… ne razmišljam o radu preko granice. Nije ni vreme za to. Zahvalio bih se pomoćnicima Jovanoviću, Sekuloviću, Jokiću i Silardu Faragu koji radi sa golmanima. Činimo sjajan kvintet - kaže Sabo.

Koordinator u akademiji je Đorđe Koković stručnjak poznat po radu sa mlađim kategorijama?

- Počeli smo od nule, a za 2-3 godine očekujemo vidne rezultate. Učimo i uhodavamo se, a Koković sve oblikuje. Tu je i 12 podcentara. Bačka Topola sa 15.000 stanovnika, i čitava opština, imaju veliki potencijal. Blizu su Karađorđevo, Krivaja, Bajša, Njegoševo, Stare Moravice, Mali Iđoš, Sivac pa i Crvenka. Nadam se da ćemo to iskoristiti i u svakom segmentu ostati ozbiljan klub - zaključio je Sabo.

Donacija od milion dinara

TSC je u petak donirao milion dinara Kliničkom centru u Novom Sadu, a u donaciji su učestvovali i svi igrači, stručni štab i zaposleni u klubu.