Filip Đuričić
EPA Serena Campanini
Filip Đuričić

EPA Serena Campanini

Filip Đuričić, Foto: EPA Serena Campanini

 

Za mnoge su takozvane lige petice jedino priznato merilo vrednosti u fudbalu na Starom kontinentu. Srbija ima solidan broj predstavnika u njima, ali samo jedan je istinski plejmejker - Filip Đuričić.

Vezista Sasuola je od jesenas ponovo u reprezentaciji Srbije, u kojoj je uz Adema Ljajića, u moru vezista defanzivnih karakteristika, unikat sposoban da namesti šansu ili zatrese mrežu.

3,5 godina Đuričić nije bio među „orlovima“

- U osnovi, konkurencija za moju poziciju u timu „orlova“ nije velika, ali ne treba zaboraviti Dušana Tadića, mada on ima nešto ofanzivnije karakteristike. Selektor Ljubiša Tumbaković prepoznao je moj rad, trud i dobre igre, a ponovni poziv u reprezentaciju ulio mi je dodatno samopouzdanje - kaže za „Alo!“ Đuričić, koji je fudbalski prohodao u Obrenovcu i Crvenoj zvezdi.

Malo ljubitelja fudbala zna da ste reprezentativac već osam godina?

- Da, ali sa pauzom koja je trajala tri i po godine. Vratio sam se u pravi čas i verujem da ćemo se posle 20 godina plasirati na EVRO. Na putu nam stoji Norveška, ali svi verujemo u naš kvalitet. Bez obzira na to što se u polufinalu baraža igra jedna utakmica, na terenu veoma nezgodne selekcije, imam osećaj da ćemo ih eliminisati. Mi ćemo se pitati na toj utakmici. Onda bismo mogli da dočekamo Škote u finalu. „Gajdaši“ mi odgovaraju. Na početku moje reprezentativne karijere sa dva gola sam ih torpedovao u Novom Sadu (pobeda 2:0). Selektor je bio Siniša Mihajlović, koji je u Italiji dokazao koliko je veliki trener.

Život u Modeni

Mečevi u prvenstvu Italije se po oživljavanju fudbala igraju svaka tri dana.

- Ovakav tempo se ne pamti. Iz Firence smo se vratili u 4 ujutru, potom tokom dana imali oporavak, kriosaunu, onda po podne trening... Paklen ritam. Srećom imamo dovoljno igrača za rotaciju, ali ne treba zaboraviti da i kada smo domaćini ne igramo u Sasuolu, već u Ređo Emiliji, a živim u Modeni i non-stop putujem, kao i većina saigrača.

Šta je donelo preokret u igri, pošto je Italija vaša već šesta inostrana destinacija?

- Stil igre Sasuola i trener De Zerbi, koji mi je našao pravo mesto u timu. Odlično sam počeo u Herenvenu. Benfika, Majnc i Anderleht su bili prolazne stanice, žao mi je što u Sautemptonu nisam više pružio, a mogao sam, jer engleska liga odgovara mom stilu igre, a onda Italija. Sampdorija i Benevento za definitivno sazrevanje, a Sasuolo kao šlag na torti - objasnio je Đuričić.

Posle Atalante, u Seriji A igrate najatraktivniji fudbal?

- Za gol više ili što bi kladioničari rekli - GG&3+. Takvo je opredeljenje trenera, a meni odgovara što u špicu imam Kaputa, Berardija, Bogu i Defrela, sjajne napadače. Omogućavam im da postižu golove, a oni kretnjama stvaraju prostor da se i ja upišem u listu strelaca ili izborim penal, kao nedavno u Firenci.

Postigli ste četiri gola i zabeležili čak šest asistencija?

- U ligi sam bio strelac samo u prvom i poslednjem klubu, mada sam za Benfiku davao golove u Ligi šampiona, portugalskom kupu i Superkupu. Eto, sada su se složile kockice. Posle prinudne pauze odlično igramo i jurimo plasman u Ligu Evrope - zaključio je Filip Đuričić.

Letnji odmor desetak dana

Đuričić kaže da još ne zna gde će na odmor po završetku Serije A, početkom avgusta.

- Između kraja ove sezone i početka priprema za narednu biće desetak dana pauze, tako da još ništa konkretno ne znam - kaže on.

 

PROČITAJTE JOŠ: