Milan Đurić
Privatna arhiva
Milan Đurić

Privatna arhiva

Milan Đurić, Foto: Privatna arhiva

Malta nije zemlja u kojoj divlja koronavirus, ali je prisutan. U strahu od moguće eskalacije Izvršni odbor FS Malte, a zbog mera koje je uvela vlada, doneo je odluku da se šampionat prekine. Titulu je za zelenim stolom, posle 30 godina, osvojio Hamrun Spartans, kao i prošle godine Florijana. Srbin Milan Đurić (33), najbolji fudbaler Balzana, za „Alo“ prenosi utiske sa ostrva koje je poznata turistička destinacija i meka za vremešne Engleze.

*Šta se desilo na Malti kada u svetu razmišljaju o povratku publike na stadione?

- Poslednju utakmicu odigrali smo 10. marta, kada smo sa 3:1 savladali Zejtun. Od tog momenta sve je stalo. „Bubamara“ je mirovala, a onda izgubila borbu sa pandemijom. FS Malte suspendovao je šampionat, najpre do 11, a onda su prinudnu pauzu produžili do 26.aprila. Sada su ga prekinuli!

Sunce je spas za sve nas

*Ima li šta dobro, pozitivno?

- Vreme! Zaista je predivno, tako da uživam u čarima sunca sa suprugom i dvoje dece. Situacija se potpuno preokrenula, fudbal je stao i sada kujemo planove kako da se prebacimo u Srbiju gde nameravamo da provedemo praznike. Kasnije ću razmišljati o fudbalu - kaže Đurić.

*Reprezentacija je, ipak, igrala, utakmice?

- Za nju važe posebni aršini. Ligaške utakmice igrale su se bez prisustva publike i sve je normalno funkcionisalo, kao u bilo kojoj zemlji Evrope. Nije bilo ni vesti o drastičnom povećanju broja zaraženih, a onda odjednom prekid, pa kraj lige, kao i prošle sezone.

*Situacija na ostrvu?

- Rade samo prodavnice, bolnice i apoteke. Naravno, i dostava hrane. Ipak, ulice su gotovo prazne, socijalni život je u drugom planu. Maske su obavezne i na otvorenom. Kazna je 50 evra, ako vas uhvate bez maske i platite u roku od sedam dana. U suprotnom je 100 evra. Kafići, restorani i slični objekti su zatvoreni, a zanimljivo je da se nastava odvija za školarce i studente. Ispada da je samo fudbal trn u oku. Ne znam kako će sve da funkcioniše jer turistička sezona tek treba da počne, a zna se da Malta od nje ostvaruje ogroman prihod.

Milan Đurić

Privatna arhiva

Milan Đurić, Foto: Privatna arhiva

Brzo objasnio o čemu se radi

Đurić je na Maltu došao tokom sezone iz Rada. Na osam utakmica postigao je tri gola, zabeležio šest asistencija i odmah se nametnuo kao jedan od najboljih igrača tamošnje lige.

*Kako ste održavali formu?

- Kondicioni trener iz kluba sa igračima je kontaktirao putem zum aplikacije. Radili smo po kućama, stanovima, imali propisanu kilometražu koju smo morali da pređemo, radili smo i određene vežbe na plaži. Sa nestrpljenjem smo čekali nastavak, ali... Svi smo neprijatno iznenađeni odlukom.

*Malta je poznata po velikom broju Srba, čak i u svetu fudbala?

- Nema druženja, ako ste na to mislili. Posete su ograničene na samo jednu osobu i svi to poštuju jer su kazne drakonske.

PROČITAJTE JOŠ: