lopta, fudbal
Alo/Vladimir Marković
lopta, fudbal

Alo/Vladimir Marković

lopta, fudbal, Foto: Alo/Vladimir Marković

Prvi na svetu, Fudbalski savez Holandije odobrio je projekat koji će fudbalerkama omogućiti da igraju protiv muškaraca. Holandija je prva zemlja koja će pokušati sa ovakvim sistemom u profesionalnom fudbalu. Ele Fokema (19) je prva fudbalerka koja se odlučila za ovaj nesvakidašnji potez, pa će pojačati redove četvrtoligaša VV Foaruta. Ukoliko se projekat pokaže uspešnim, očekuje se da još njenih koleginica krene istim putem, prvo u Holandiji, a onda i u ostatku sveta.

- FS Holandije je primer raznolikosti i jednakosti. Verujemo da bi za sve trebalo da bude mesta u svim delovima fudbala. U ovom slučaju to je lep sportski izazov koji ne želimo da blokiramo. Zbog toga smo se odlučili za ovaj eksperiment. Iskustvo sa ovim izazovom će nam reći da li je to moguće ostvariti i, na osnovu toga, ćemo podneti zahtev za promenom pravila - navodi se u saopštenju koje je potpisao šef odseka za razvoj Art Langeler.

Mešoviti fudbal je uveden u Holandiji još davne 1986. godine, ali je do danas dozvoljavao takmičenje samo na nivou do 19 godina. Fokema je već bila deo pomenutog četvrtoligaša, ali joj je ova sezona bila presudna jer će uskoro napuniti 20 godina.

- Savez me je uvek savetovao da igram sa muškarcima što je duže moguće, pa što i ovo ne bi bilo moguće? Veliki je izazov, ali me to samo dodatno uzbuđuje. Ne mogu da vam kažem kako će proći, ali sam veoma srećna što mogu da učestvujem u ovom eksperimentu - rekla je Fokema.

PROČITAJTE JOŠ: