Zvezdan Terzić
Alo/Marko Metlas
Zvezdan Terzić

ALO! Vladimir Zogović

Zvezdan Terzić, Foto: ALO! Vladimir Zogović

Većina svetske populacije je u svojim domovima u samoizolaciji, koja se preporučuje dok prođe opasnost od širenje zaraznog virusa. Tako je i sa generalnim direktorom Crvene zvezde, Zvezdanom Terzićem.

Telegraf je ušao kod Terzića u stan i sa njim pričalo o aktuelnoj situaciji koja je pogodila planetu. On je otkrio kako provodi dane i novonastaloj situaciji, prilagodio se i ne pada mu teško, jer sada ima više vremena za ono što voli, čemu u redonim okolnostima ne može da se posveti.

Zvezdan Terzić je upitan kako provodi vreme u izolaciji i da li mu ona teško pada, pošto zbog opisa posla ima mnogo putovanja i sastanaka i kako izgleda kad se u sekundi sve promeni da je prinuđen da ostaje kod kuće:

"Ne pada mi uopšte teško. Prihvatio sam ovaj režim života kao nešto što je neophodno i trudim se da ga iskoristim na što kvalitetniji način. Ne želim da trošim vreme u ovom periodu samo da bi mi sto brže prošlo, nego se trudim da ga iskoristim na sve one stvari koje volim, a za koje nemam vremena u redovnim okolnostima zbog profesionalnih obaveza i brzine kojom živimo", poručuje Terzić na početku razgovora za Telegraf.

Poznato je da Terzić gaji veliku ljubav prema knjigama i čitanju (u kućnoj biblioteci ima oko 3.500 dela). Upravo su knjige nešto čemu se posvetio tokom samoizolacije, ali to nije sve, već ima pažljivo isplaniran i organizovan svaki dan.

"Mislim da sam kvalitetno organizovao vreme. Budim se ranije da bih iskoristio dan. Svako jutro odradim dobar trening, razvučem ga na dva sata. Nakon treninga slede telefonski razgovori i video sastanci sa saradnicima. Posle toga imam čas engleskog jezika sa profesorom iz Londona preko Skajpa. Čitanje knjiga je ono što sledi posle ručka. Imam veliku biblioteku i dobar izbor. S obzirom na dug dan, čitam tri knjige različitog žanra koje menjam na svakih nekoliko sati. Sada čitam "Una i Selindžer" od mog omiljenog Frederika Begbedea, zamenim ga kasnije sa remek delom "Homo Deus" od Juvala Hararija a posle iščitavam enciklopediju o vinima. Spremio sam tako komplete i za naredne dane: “Vučje leglo” od Dobitnika Bukerove nagrade Hilari Mantel, "Počni sa zašto" od jednog od najtraženijih govornika na svetu Simona Sineka i za relaksaciju ću izučavati filmografiju kroz enciklopediju "1001 film koji morate pogledati". Kako mi izgleda ova situacija sa korona virusom već sam spremio i ostale komplete. Pre svega želim da izučavam istoriju. Čini mi se da ćemo imati vremena za čitanje na pretek. Ali bih poručio svim ljudima da se ne trude da "ubiju" ovo vreme, nego da ga iskoriste na pametan način za sve one stvari koje su im potrebne, a za koje nemaju vremena u redovnim okolnostima".

Ima li Zvezda plan i u kom smeru se razmišlja, da li je možda igračima i rečeno da će morati da imaju razumevanja u smislu primanja dok traje pauza i ne reši se ova situacija?

"Svako veče vodim duge razgovore sa Zoranom Lakovićem koji je član UEFA radne grupe koja prati ovu situaciju i radi na iznalaženju rešenja za mnoge probleme koje je ova nesreća nametnula. Ima više planiranih scenarija i od raspleta situacije zavisi koja će se rešenja primeniti. Ono što je izvesno, to je da sve velike lige insistiraju da započeta prvenstva treba da se završe, kad-tad, zbog ogromnih prihoda od TV prava. Neke pretpostavke su da bi se prvenstva mogla nastaviti sredinom maja ili početkom juna, bez prisustva publike, ali to niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. Evropski klubovi su vezani za novac od "broadcastera" po broju utakmica, i pokušace na sve moguće načine da se sve utakmice odigraju i bar što se tiče prihoda od TV prava koliko toliko ublaže negativni efekti ove pandemije. Ljudi u UEFA su u realnom problemu jer je strahovito teško napraviti novi kalendar u već zgusnutom rasporedu takmičenja. Sigurno je da će evropski fudbal, kao i čitava svetska ekonomija, pretrpeti strahovite gubitke. Radi se o milijardama evra na nivou evropskog fudbala. Logično je da će doći do domino efekta i da će i Crvena zvezda osetiti velike posledice ovog finansijskog kraha. Uzdržao bih se sada od bilo kakvih komentara kakve mere kao klub planiramo, jer mislim da je za to rano iz prostog razloga što ne znamo dokle će ovo da traje. Pratićemo preporuke UEFA i u skladu sa tim i donositi odluke. Sigurno je samo jedno", ništa više neće biti kao što je bilo.

Da li će se Zvezda i generalno srpski fudbal lakše oporaviti od korona virusa u odnosu na štetu koju je naneo najbogatijim klubovima i ligama?

"Teško možemo sada proceniti ko će teže, a ko lakše podneti ovu katastrofu. Crvena zvezda u velikoj meri živi od transfera igrača, a sigurno će evropski klubovi smanjiti svoje budžete za dovođenje igrača, što će direktno uticati na prihode našeg kluba".

Šta je najpošteniji ishod kada je u pitanju kraj prvenstava širom sveta ukoliko se pauza oduži - završavanje lige po svaku cenu (makar uz neki model ubrzanog plej-ofa), proglašenje šampiona po trenutnoj tabeli ili poništavanje sezone?

"Sezona se sigurno ne može poništiti i to uopšte nije opcija koja se razmatra. Rekao sam već, UEFA će učiniti sve da se nacionalna prvenstva završe. Opcija proglašenja tabele u zatečenom stanju je druga opcija, ali se iskreno nadam da se to neće dogoditi i da će se nacionalna prvenstva završiti. Naravno, bez publike. Zato je izuzetno važno da igrači odgovorno treniraju u kućnim uslovima i što spremniji dočekaju nastavak prvenstva. Crvena zvezda je svim svojim igračima u njihovim kućama dostavila trake za trčanje ili bicikle i plan i program rada dok traje vanredno stanje. Pred nastavak prvenstva neće biti mnogo vremena za zajedničke pripreme", zaključio je Zvezdan Terzić u razgovoru za Telegraf.