TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA AMERIČKOG MAĐIONIČARA Mučili ga u kraju, operisao tumor na srcu, pa postao ljubimac "delija"
Foto: EPA/EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Dolazak Markusa Vilijamsa u Crvenu zvezdu, "delije" nikada neće zaboraviti. 

Kroz klub sa Malog Kalemegdana prošao je veliki broj plejmejkera sa američkog kontinenta, ali zauvek će se navijači crveno-belih pamtiti brutalne partije Vilijamsa. 

Reč je o čoveku koji ima dobrano iskustvo u košarkaškim vodama, a pogotovo u NBA ligi.  

Plejmejker NBA kalibra, sa 203 zvanične utakmice u najjačoj ligi sveta (Nju Džersi, Golden Stejt, Memfis), as čiji je mentor bio Džejson Kid, legendarni plejmejker Nju Džersi Netsa, gde su i sarađivali u periodu od 2006. do 2008. godine. 

-Kid me je naučio svemu što danas moju igru čini dobrom. Svaki njegov savet za mene je bio koristan. Nadgledao je šta radim od prvog danakada sam došao u Nju Džersi. Naučio me je mnogim stvarima vezanim za igru u ofanzivi i defanzivi, kako da rasporedim vreme napada. I ne samo to. Mnogo mi je pomogao da postanem i bolji čovek - govorio je svojevremeno Vilijams o uticaju sadašnjeg trenera Milvokija na njegov košarkaški razvoj. 

TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA AMERIČKOG MAĐIONIČARA Mučili ga u kraju, operisao tumor na srcu, pa postao ljubimac

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

 

Još kada je bio dečak, nikada se nije plašio da se suprotstavi jačem od sebe u svom rodnom Los Anđelesu kada je igrao basket protiv starijih momaka. 

Često su ga maltretirali i iskazivali ljubomoru pošto je uvek u košarci bio bolji od njih. 

Kada je, kao član čuvene srednje škole Ouk Hil, imao problema sa ocenama, zbog kojih je propustio finalnih 14 utakmica sezone, ulica ga nije uzela pod svoje. Marljivo je učio, borio se za svoj dres i mesto u timu... I na kraju opet postao najbolji. 

Ni posle Svetskog prvenstva za igrače do 21. godine u Argentini 2005. godine, kada je umalo završio u zatvoru zbog velikog nesporazuma i pokušaja da proda ukradeni lap top, koji mu je poklonio prijatelj, nije pao! Dobio je 18 meseci uslovne kazne i 400 sati društveno korisnog rada, bio i suspendovan tokom prvog semestra sezone 2005/06 na koledžu Konektikat... Ali je i pored svega uspeo da izgradi put do zvanja jednog od najboljih organizatora igre na američkim koledžima. 

TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA AMERIČKOG MAĐIONIČARA Mučili ga u kraju, operisao tumor na srcu, pa postao ljubimac

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

 

Pokazao je kakav je borac kada je pretrpeo veliki šok. Tokom lekarskih pregleda pre potpisivanja ugovora za UNIKS iz Kazanja, ustanovljen mu je tumor na srcu i savetovano mu da završi karijeru. Međutim, Markus je imao drugačije planove. 

ZA DOSTOJANSTVEN OPROŠTAJ Evo gde možete pratiti meč Crvene zvezde i Fenerbahčea u poslednjem kolu Evrolige

Prošao je operaciju i period rehabilitacije. Na teren nije smeo da kroči tri meseca. Za to vreme drastično se nagojio i dobio na masi. Posle sezone u Đijangsu Dragonsima usledio je poziv Jasmina Repeše, koji je na nagovor skauta doveo Vilijamsa u Unikahu. I tada je usledio preporod. 

-Repeša me je zvao stalno i govorio mi da moram da se vratim u formu, jer me čeka ugovor. On je strog trener, ali je otvoren i uvek mi je davao ogromnu podršku. On je neko ko je imao beskrajno poverenje u mene i drago mi je što sam uspeo da mu vratim dok smo radili u Unikahi - poručio je Vilijams.

Markus Vilijams u akciji

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

 

U Unikahi, kasnije i Lokomotivi pružao je partije koje su u košarkaški ring ponovo vratile fajtera, momka koji je Evropi pokazao da je njegovo umeće satkano od najfinijih materijala. Svi dobro pamte njegova izdanja protiv CSKA, Panatinaikosa i Anadolu Efesa u TOP 16 fazi pretprošle sezone. Kao igrač tima iz Malage ubacio je najvećim timovima Evrope 28, odnosno po 22 poena... Prošle sezone je Zvezdi u Areni kao od šale sipao 23 koša, uz sedam skokova i tri asistencije. 

Posle maestralnog izdanja Delije je "kupio" rečima da su navijači u Areni bili najbolji pred kojima je igrao. Kao da je znao da će već naredne sezone obući crveno-beli dres i doneti neku novu nadu svima koji na titulu prvaka države čekaju već 16 godina. 

Nesumnjivo da će "zvezdaši" zauvek pamtiti igrača kakav je Markus Vilijams. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading