Stefan Birčević
Foto: EPA/EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Stefan Birčević je u razgovoru za "B92.net", dao par svojih opaski o predstojećem Mundobasketu, kao i o reprezentaciji generalno.

Najbitniji je tim.

- Deluje da je ovo dobra grupa momaka i da će oni napraviti dobru hemiju, što je na kraju i najvažnije. Ja mislim da je sve to bitnije od individuelnog kvaliteta. Najbitinije je da tim bude adut Srbije, da pokažemo želju, kvalitet i to da smo zemlja košarke. Timski duh treba da bude najveća snaga - kaže popularni Birča.

SPEKTAKL U ARENI Srbija igra prijateljski meč sa Portorikom pred Mundobasket, Pešić donosi konačnu odluku

Ne treba pričati o igračima koji nisu u timu.

- Uzaludno je pričati o igračima koji nisu tu, lepše je pričati o onima koji su tu i koji brane čast reprezentacije i koji će sigurno dati sve od sebe da predstave našu državu u najboljem svetlu. Setimo se 2014. i 2017. godine, koliko je bilo otkaza, pa smo dolazili do finala. Srbija je zemlja košarke i uvek ćemo imati dovoljno igrača, bez obzira ko se odazove. Važno će biti koliko će timski biti spremni, koliko će se prilagoditi i podrediti timu kao individue. Mislim da to ide u dobrom pravcu i da ćemo biti tim, koji će pokazati da i bez vodećih igrača koji nisu mogli ovog leta da pomognu, može da bude na zapaženom nivou - ističe bivše krilo reprezentacije.

U odnosu na 2019. jači smo za Bogdana, koji će biti i kapiten.

- Lepa je stvar što je Bogdan na čelu reprezentacije. On je svojim primerom, igrama i svemu onom što je uradio za reprezentaciju, zaslužio da bude kapiten. Siguran sam da će on to sve na najbolji mogući način vratiti", ističe Birčević.

Spletom okolnosti pripremni meč pred Mundobasket igramo sa Kinom Aleksandra Đorđevića.

Na čelu sa Đorđevićem Srbije je osvojila tri srebrne medalje (SP 2014, OI 2016, EP 2017), a Birčević je bio deo svih tih uspeha.

- Meni je žao što Sale i dalje nije selektor, da se ja pitam on bi bio večni selektor reprezentacije. On radi sa takvim entuzijazmom i takvu energiju prenosi, to je fenomenalno. Njemu sigurno neće biti lako, jer znam koliko voli Srbiji i koliko je pravi Srbin i kakav patriotizam oseća. On to profesionalno radi u Kini, ali ja verujem da smo mi bolja reprezentacija od Kine. Neće tu biti problema, iako je Sale selekor - kroz osmeh kaže Birčević.

PORUKA BIVŠEG REPREZENTATIVCA Đorđević treba da bude večni selektor Srbije

EPA/ANTONIO BAT

 

 

Pored Kine i Srbije u grupi B su još Južni Sudan i Portoriko, reklo bi se da smo favoriti.

- Grupa nikada nije bila važna, mi smo završavali i 2014. i 2016. godine kao četvrti u grupi, pa smo dolazili do finala. Važno je da se forma tempira za završnicu takmičenja, kada kreće da se sve odvija na jednu utakmicu i kada vam od jednog dana zavisi sudbina na takmičenju. U grupi imaš pravo na kiks, a posle toga nema - zaključio je Birčević.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading