Đordi Bertomeu
Alo Vladimir Markovic
Đordi Bertomeu

Alo Vladimir Markovic

Đordi Bertomeu, Foto: Alo Vladimir Markovic

Đordi Bertomeu je godinama najavljivao - FIBA je to već uradila. Velika Britanija će od sledeće sezone imati predstavnika u nekom evropskom takmičenju, a to će biti London Lajonsi. Oni će učestvovati u FIBA Ligi šampiona, a takmičenje će krenuti od kvalifikacija. Godinama unazad predsednik kompanije ECA Đordi Bertomeu je isticao da želi klub iz Engleske u Evroligi, ali FIBA je izgleda bila brža i konkretnija. 

London Lajonsi su klub osnovan 1977. godine, a prvobitno se zvao Hemel Hempsted. Kasnije je menjao i gradove, jer je igrao u Votfordu i Milton Kejnsu, sve dok se nisu preselili u Olimpijski park. Nova vlasnička grupa donela je ulaganja za koja se u klubu nadaju da će biti ne samo održiv, već i konkurentan.

- Prelazeći u London, znali smo da je ovo jedan od većih gradova na svetu, ali i grad koji dugo nije imao košarkašku ekipu. Naši prvi ciljevi bili su prihvatanje u zajednice u prve tri do četiri godine i osvajanje titule šampiona i pokušaj da uđemo u Evropu u periodu od pet do sedam godina. Ponekad je to bilo teško i mučno putovanje, ali nakon preseljenja u London 2013. evo sada smo uspeli - rekao je trener Vins Makulaj.

Lajonsi su osvojili šampionski pehar u sezoni 2018/19, kao trofej u Kup, u te sezone, kao i u sezoni 2007/08.

PROČITAJTE JOŠ: