Večiti derbi Partizan - Crvene zvezda
Alo Marko Metlas
Večiti derbi Partizan - Crvene zvezda

Alo Marko Metlas

Večiti derbi Partizan - Crvene zvezda, Foto: Alo Marko Metlas

Evroliga i Evrokup se neće nastavljati, javljaju dobro obavešteni španski mediji. Sezona u dva najkvalitetnija evropska takmičenja neće biti završena, prenosi sve intenzivnije glasine španski „La opinion de Malaga“. List ističe da informacija još nije zvanična, ali da bi nastavak takmičenja predstavljao veliko iznenađenje.

Evroliga je dala rok da najkasnije do 25. maja odluči da li će se igrati košarka u njena dva prekinuta takmičenja. Španski list navodi da je većina evropskih klubova za otkazivanje sezone 2019/2020, zaustavljene proglašenjem virusne pandemije. Ističe se da su klupski čelnici koji nisu javno govorili o tome, u nezvaničnim razgovorima rekli da je šansa da se sezona nastavi ravna nuli. Takmičenje u Evroligi prekinuto je šest kola pre kraja regularnog dela sezone, dok je Evrokup stigao do Top 8 eliminacione faze. Kancelarija u Barseloni je još pre mesec dana modifikovala sisteme u ova dva takmičenja za slučaj da se stvore uslovi za nastavak sezone. Klubovi iz elitnog takmičenja okupili bi se u jednom gradu, odigrali preostalih šest kola i potom, umesto plej-ofa i potom fajnal-fora, završili sezonu fajnal-ejt turnirom. Fajnal-ejt sistem razmatran je i kao opcija za završnicu Evrokupa, umesto plej-of serija na dve pobede.

Ukoliko se informacija o otkazivanju sezone pokaže kao i zvanična, izvesno je da će 18 timova iz ove sezone biti učesnici i naredne. Međutim, postoje glasine o proširenju Evrolige na 20 ekipa za narednu sezonu, čime bi putem „vajld“ karti bile uključeni i najbolji timovi iz Evrokupa. To znači da bi Srbija imala dva predstavnika u eliti, i Crvenu zvezdu, koja bi ostala u eliti, ali i Partizan koji je najbolji u Evrokupu ove sezone. U slučaju povećanja broja učesnika na 20, verovatno je da bi i sistem takmičenja u Evroligi za narednu sezonu bio izmenjen, klubovi bi bili podeljeni u dve grupe sa po 10.